UPDATE 21 septembrie. Curtea de Apel a respins miercuri solicitarea lui Daniel Dragomir de a fi eliberat.
UPDATE. Tribunalul Bucureşti a decis, miercuri seară, arestarea preventivă a lui Daniel Dragomir, în dosarul în care este acuzat că i-ar fi ajutat pe cei trei israelieni să obţină informaţii despre procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, conform Mediafax.
Decizia Tribunalului Bucureşti este executorie, însă nu definitivă, și poate fi contestată de Daniel Dragomir.
Dragomir a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii DIICOT, cei care anchetează cazul în care patru angajați ai firmei Black Cube sunt deja cercetați. Conform controalelor interne din SRI, Dragomir nu avea suma de 900.000 de lire sterline, așa încât procurorii DIICOT trebuie să afle sursa banilor. Numele lui Dan Voiculescu, Dan Diaconescu, Sorin Ovidiu Vîntu au fost sugerate, mai mult ca bârfă, în spațiul public. Nu sunt informații certe privind implicarea acestora. Daniel Dragomir a fost unul dintre oamenii promovați chiar de Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, ajungând să ocupe șefia Direcţiei de Combatere a Terorismului din cadrul serviciului de informații. Acesta a pierdut sprijinul conducerii SRI în 2014 când a fost anchetat pentru fapte de corupție. În anul următor, în 2015, Dragomir a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă, spălare de bani, folosire de informaţii nedestinate publicităţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii şi uz de fals. De atunci el a dus o luptă continuă cu Codruța Kovesi.
Datele DIICOT legate de ancheta privind Black Cube
Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a anunțat că Daniel Dragomir a fost reținut marți, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice, instigare la fals informatic, în forma continuată și instigare la violarea secretului corespondentei.
„În cauza, exista suspiciunea rezonabila ca pentru realizarea unui scop infractional precis, prin intermediul unei persoane, inculpatul Dragomir Daniel a intrat în legatura cu un suspect în cauza, reprezentant al companiei israeliene cu numele de marca «BlackCube», caruia i-a împartasit strategia sa si scopul urmarit, respectiv denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa în judecata de catre Directia Nationala Anticoruptie”, arata DIICOT.
Dragomir ar fi avut, în 1 februarie si 16 martie, întâlniri în Bucuresti cu suspectul D. Z., împrejurari în care cei doi au discutat atât de contextul si necesitatea operatiunii, scopul si presupusele persoane care stau în spatele operatiunii si care sunt interesate de reusita acesteia, cât si de natura si toate conditiile concrete ale operatiunilor investigative, informative si intruzive, inclusiv cautarea si obtinerea corespondentei electronice ale tintelor, negocierea si stabilirea bugetului, plata operatiunii si comisionul de succes, precum si modalitatea de diseminare în media internationala a eventualului rezultat, pentru asigurarea cât mai prompta a obiectivului stabilit.
„În perioada martie – aprilie 2016, la solicitarea directa a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operatiunii «Tornado», din dispozitia suspectilor D. Z. si A. Y. si sub coordonarea directa a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind în posesia unor suficiente date de stare civila si informatii despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic în repetate rânduri persoane apropiate sefei D.N.A., si în continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase («scenarii»), au reusit sa-i convinga pe acestia sa le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispozitia coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infractionala specifica”, potrivit procurorilor DIICOT.
În continuare, Ron Weiner, introducând fara drept credentialele celor trei titulari legitimi, le-a accesat fara drept (fara autorizarea acestora), prin încalcarea masurilor de securitate (folosirea ID-urilor si parolelor de autentificare obtinute si detinute ca urmare a falsului informatic), conturile de e-mail (spatiul alocat de furnizorul de servicii conturilor de utilizator ale clientilor).
„Datele au fost ulterior transferate în mijloacele de stocare puse la dispozitie de catre coordonatori, fiind pregatite pentru predarea catre inculpatul Yossi Barkshtein. Activitatea infractionala specifica a echipei Weiner Ron si Geclowicz David s-a realizat si consumat pe teritoriul României, acestia cazându-se în perioada 29.03-02.04.2016, la un hotel de pe raza municipiului Bucuresti. Urmare operatiunilor din data de 02.04.2016, de prindere a inculpatilor Weiner Ron si Geclowicz David, inculpatul Yossi Barkshtein, intrat în tara în dimineata aceleasi zile, nu a mai reusit sa intre în posesia datelor confidentiale compromise si, aflând despre depistarea facuta de autoritatile judiciare române, în dupa-amiaza aceleasi zile a si parasit teritoriul României pe la punctul de trecere a frontierei Giurgiu catre Bulgaria, la scurt timp deplasându-se cu avionul catre Marea Britanie, Londra”, au mai stabilit procurorii DIICOT.
Anchetatorii au precizat ca Daniel Dragomir si suspectul D. Z. au initiat constituirea grupului infractional care „sa realizeze activitatile delictuoase destinate sa conduca la atingerea obiectivului proiectului, inclusiv a unor activitati de natura intruziva”, primul determinând demersurile infractionale, acceptând urmarile ilicite ale acestora si mai apoi sprijinindu-le si prin punerea la dispozitie a unor date privind persoanele de investigat.
Actiunea procurorilor DIICOT a fost facuta împreuna cu ofiteri de politie judiciara din DCCO-Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice si din Politia Capitalei – Serviciul Grupari Infractionale Violente. Pe anumite segmente procesuale s-a beneficiat de suportul infomativ din partea Serviciului Român de Informatii, a precizat DIICOT.
Surse judiciare au declarant anterior, pentru News.ro, ca barbatul retinut de procurorii DIICOT în dosarul Black Cube este colonelul în rezerva Daniel Dragomir, fost sef în Directia de Combatere a Terorism din cadrul SRI, trimis în judecata de procurorii DNA din ianuarie 2015, pentru trafic de influenta, spalare a banilor, folosire de informatii nedestinate publicitatii, fals în înscrisuri sub semnatura privata în forma participatiei improprii si uz de fals.
Potrivit surselor citate, fostul ofiter SRI a fost retinut dupa ce a fost audiat mai multe ore, în urma perchezitiilor facute marti dupa-amiaza la locuinta acestuia.
Procurorii DIICOT au deschis o ancheta pe numele lui Ron Weiner, David Geclowicz si Yossi Barkshtein, în dosarul privind spionarea comunicatiilor si hartuirea familiei si a unor apropiati ai procurorului-sef al DNA, Codruta Kovesi. Cei trei sunt angajati ai firmei israeliene de investigatii Black Cube.
Ron Weiner si David Geclowicz au stat în arest preventiv din 3 aprilie pâna în 22 iulie, când instanta le-a înlocuit masura preventiva cu arestul la domiciliu. Din 8 septembrie, în urma unei decizii luate de Curtea de Apel Bucuresti, Ron Weiner este cercetat sub control judiciar. Pe numele lui Yossi Barkshtein instanta a emis, în 8 august, mandat de arestare preventiva în lipsa.
Ron Weiner este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integritatii datelor informatice, operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice, iar David Geclowicz este cercetat pentru complicitate la aceste infractiuni.
Potrivit DIICOT, pe parcursul lunii martie, doua persoane care ocupau pozitii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv, cât si în Londra, împreuna cu mai multi angajati ai firmei, printre care si Ron Weiner si David Geclowicz, au initiat si constituit un grup infractional organizat în scopul comiterii mai multor infractiuni, respectiv infractiuni de hartuire si infractiuni informatice, “constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenintator si hartuitor, producatoare de temeri, precum si atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credentialelor de acces si ulterior compromiterii de conturi de posta electronica, activitati urmate de violarea secretului corespondentei, copierea si transferul fara drept a continutului acestora”.
Anchetatorii au stabilit ca, în cadrul gruparii astfel constituite, cei doi inculpati aveau roluri si sarcini precis trasate de catre cei doi lideri, respectiv inculpatul Ron Weiner raspundea de partea tehnico-informatica a activitatii, detinând cunostintele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing si de compromiterea efectiva a conturilor de e-mail, în timp ce, în prealabil, inculpatul David Geclowicz era cel care raspundea de contactarea telefonica a persoanelor din familia si anturajul persoanei publice vizate si de obtinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care în continuare formau tinta atacurilor informatice.
În dosar au fost audiati la DIICOT, ca martori, procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, si membri ai familiei sale.
Codruta Kovesi spunea ca au fost date telefoane, insistent, catre membrii familiei sale si catre prieteni apropiati, timp de o zi si jumatate, dar ca nimeni nu a intrat în dialog cu cei care sunau. Kovesi a precizat ca nu i-a fost atacat contul de e-mail.
Omul de afaceri Dinu Pescariu si Claudiu Florica, fostul sef al Fujitsu în România au fost si ei audiati, în calitate de martor, în dosarul Black Cube. Numele lui Pescariu si Florica apar si în dosarul de la DNA privind licentele Microsoft, în care sunt vizati mai multi fosti ministri.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro