Vlad „Dodo” Creţu este pilot de vânătoare la Escadrila 53, şi de aproape 20 de ani zboară pe unele dintre cele mai rapide avioane din România. Acum este unul din cei câţiva piloţi români care se pot mândri că pilotează un F 16. Aceasta este cea mai rapidă aeronavă din România, în prezent. „Dodo” a participat, pe 25 octombrie, la defilarea aeriană prilejuită de Ziua Naţională a Armatei Române şi a brăzdat cerul Capitalei de la nord la sud în doar două minute.
„De Ziua Armatei, în formaţie cu colegii mei, a durat în jur de două minute și jumătate ca să traversăm Bucureştiul”, a povestit „Dodo” în cadrul unui interviu acordat Libertatea.ro.
Şi asta fiindcă au zburat foarte încet, astfel încât aeronavele să poată fi observate măcar 5-10 secunde de cei de la sol. Dacă ar fi zburat cu viteza maximă, de peste 2.400 de kilometri la oră, probabil ar fi traversat Capitala în mai puţin de un minut şi doar cei norocoşi ar fi apucat să zărească avionul.
„Este o mândrie, dar şi o responsabilitate, pentru că statul român are încredere să ne dea să folosim asemenea aeronave performante. Din punctul meu de vedere sunt cele mai performante maşini din România la acest moment. Aceste aeronave ating 2,1 Mach, asta înseamnă de două ori viteza sunetului. Nu folosim uzual aceste zboruri la viteze foarte mari din considerente tactice”, mai explică Vlad Creţu.
România a cumpărat de la armata portugheză 12 aeronave F16. Acestea sunt avioane multi rol, de generaţia a patra, fiind considerate unele dintre cele mai puternice şi performante din lume. Cu toate că au fost concepute în anii ’70, toate aeronavele cumpărate de armata română au fost modernizate şi aduse la standardul NATO din prezent. Ceea ce îi face pe piloţi să se îndrăgostească de avioanele americane şi, evident, tulbură liniştea familiei.
„Între pilot şi avion este o legătură indisolubilă. Cea mai mare parte a timpului ţi-l dedici pregătirii acestor misiuni şi există foarte mult ataşament din partea unui pilot pentru aeronavă, în special în domeniul nostru, al piloţilor de vânătoare. Acum, marea dragoste este F16. Iar acest aspect trebuie să îl lămuresc şi cu soţia şi familia. Pentru că la un momentdat ajungi să fii suspectat că iubeşti mai mult aeronava pe care zbori decât îi iubeşti pe cei de acasă. Întotdeauna am avut astfel de discuţii, dar sunt în glumă”, povesteşte, râzând, Vlad Creţu.
Guvernul României a plătit pentru cumpărarea celor 12 aeronave F 16 aproximativ 120 de milioane de euro, iar pentru pregătirea piloţilor şi suportul logistic peste 500 de milioane de euro. Cele mai multe se alfă la Baza Aeriană 86 Borcea, din judeţul Călăraşi, aceasta fiind modernizată pentru a îndeplini standardele impuse de NATO. Zilnic, piloţii de vânătoare decolează şi aterizează de pe pista acestei baze militare, pentru a se antrena şi, de asemenea, pentru a testa avioanele F 16. Primele aeronave de acest tip au venit în România în septembrie 2016.
Hackerii atacă online, adună averi uriașe și își cumpără în viața reală case și mașini de lux. România este în centrul luptei împotriva infractorilor cibernetici
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro