Ziua Drapelului Național 2021 este marcată de autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări educative cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei. Tot cu ocazia celebrării drapelului se organizează și ceremonii militare în mai multe orașe ale țării, specifice în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.
Constituția României din 1991 prevede că drapelul tricolor este un simbol național, alături de stemă, sigiliu și imn.
Cuprins:
26 Iunie – Ziua tricolorului
Evenimente de Ziua Drapelului
În acest an, cu ocazia sărbătorii de Ziua Drapelului, Prefectura Bistrița Năsăud a anunțat mai multe evenimente, după cum urmează:
- 25 iunie, ora 18.30 – Ceremonia de coborâre a Drapelului Naţional de pe Catarg, Piaţa Centrală, urmată de introducerea Drapelului în Biserica Protopotiatului Ortodox.
- 26 iunie 2021, ora 9.30 – Oficierea slujbei de sfinţire a Drapelului Naţional al României la Biserica Protopotiatului Ortodox.
- 26 iunie 2021, ora 10.00 – Ceremonia militară şi religioasă de înălţare a Drapelului României, în Piaţa Centrală. Activitatea se va desfăşura respectând normele impuse de legislaţia referitoare la starea de alertă.
Ce nu știai despre Ziua Drapelului
Cel mai mare drapel al României, care a constituit un nou record mondial, a fost desfășurat, la 27 mai 2013, pe aerodromul Clinceni. Drapelul, cântărind aproximativ 5.000 kg, a avut dimensiunile de 349,425 x 226,917 m, rezultând o suprafață declarată de 79.290,39 mp.
Ziua Drapelului Național a fost instituită pentru a evidenția ziua de 26 iunie 1848, atunci când Guvernul a decretat ca Tricolorul Național – roșu, galben și albastru să reprezinte steagul național al tuturor românilor.
Cele trei culori ale Drapelului Național sunt împărțite în mod egal și reprezintă principiul egalității, iar orientarea culorilor spre sus semnifică verticalitate.
Drapelul Național nu a suferit transformări majore de-a lungul istoriei. Doar distribuția culorilor (în materie de proporție și poziție) s-a schimbat într-o anumită măsură, fiind egalizată după Revoluția de la 1848, când, sub impactul spiritului revoluționar francez, multe dintre statele Europei au adoptat ca drapel național steagul-standard cu trei culori.
Care este semnificaţia culorilor drapelului
- Roşul semnifică sângele înaintaşilor noştri vărsat pe pământul românesc de-a lungul veacurilor. El îndeamnă ca dragostea faţă de neam şi de ţară să fie la fel de aprinsă ca focul roşului din steag.
- Galbenul exprimă grandoarea ţării, prestigiul şi virtutea.
- Albastrul semnifică seninul cerului, al cugetului şi gândirii neamului românesc, credinţa şi puterea cu care suntem legaţi de pământul patriei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro