UPDATE ora 19.00: Cărturești, prezentă de 24 de ani în România, a transmis că este „profund revoltat şi indignat de decizia prezentată de Consiliul Concurenţei” și a precizat că va ataca decizia în instanță.
„Cărtureşti respinge fără rezerve concluziile şi declaraţiile publice fără substanţă, temei legal şi competenţă prin care Consiliului Concurenţei susţine pretinsa încălcare a regulilor în domeniul cultural. Justiţia ne va da dreptate, însă, până atunci, efectele intervenţiei Consiliului Concurenţei în spaţiul cultural şi educaţional vor fi distructive”.
Și Nemira s-a considerat nedreptățită și a anunțat că va contesta și ea amenda în instanță.
„În toţi cei 33 de ani de activitate pe care îi sărbătorim, este pentru prima dată când Nemira face obiectul unei sancţiuni contravenţionale aplicate de către Consiliul Concurenţei. Nemira respinge ferm concluziile la care a ajuns Consiliul Concurenţei şi va apela la toate căile legale pentru a-şi dovedi nevinovăţia”, a transmis Nemira.
***
„Autoritatea de concurenţă a constatat, în urma unei investigaţii, că cele 6 companii împreună cu asociaţia de profil din domeniu şi-au coordonat strategiile comerciale şi au limitat comercializarea de carte către entităţile care gestionau biblioteca Bookster, în perioada 2017 – 2020“, a transmis Consiliului.
Bookster achiziţiona cărţi de la edituri şi librării, care apoi erau puse la dispoziţia abonaţilor în baza unui abonament plătit de companiile angajatoare ale cititorilor.
Editurile şi Librăriile, sprijinite în demersurile lor de AER, au considerat că activităţile desfăşurate de Bookster nu se circumscriu unei biblioteci publice şi că aceasta nu respecta regulile de pe piaţa furnizării de carte şi nu plăteşte suficient pentru drepturile de autor, notează instituţia.
Investigaţia a fost declanşată ca urmare a plângerii înaintate de Asociaţia Educaţie pentru Toţi Copiii, în calitate de deţinătoare a bibliotecii Bookster.
Autoritatea pentru concurență din România a prezentat tabelul amenzilor pentru cele 6 edituri.
- Direct Client Services SRL (Librăriile Cărtureşti) – 3,98 de milioane de lei;
- Librăriile Humanitas SA – 582.362 de lei;
- Curtea Veche Publishing SRL – 422.220 de lei;
- Humanitas SA – 365.718 lei;
- Nemira Publishing House SRL – 324.636 de lei;
- Publica Com SRL – 174.677 de lei.
De asemenea, Asociaţia Editorilor din România a fost sancţionată cu suma de 115.696 de lei.
Consiliul Concurenţei mai menţionează faptul că Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
BlueHack • 22.08.2024, 08:43
Editurile sunt amendate pentru că nu dau șpăgi. Ia să vedem dacă firmele de asigurare sau firmele de retail, precum Carrefour, Mega Image vor fi vreodată amendate. Acolo sunt cele mai mari carteluri.
Inginer • 22.08.2024, 09:41
BlueHack • 22.08.2024, 08:43
Editurile sunt amendate pentru că nu dau șpăgi. Ia să vedem dacă firmele de asigurare sau firmele de retail, precum Carrefour, Mega Image vor fi vreodată amendate. Acolo sunt cele mai mari carteluri.
De fapt, editurile sunt supărate că Bookster împrumuta cărţi, dar taxa "transportul" lor, deci cumva făcea bani din asta. Legal vorbind, o bibliotecă trebuie să împrumute cărţi (gratuit), nu să le închirieze.
suparman • 21.08.2024, 21:43
Am crezut ca e o investigatie Recorder. De de data asta, statul roman a renuntat la servite pentru recordezi si a dat-o din top.