Cuprins:
După ce a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, Călin Georgescu a transmis un mesaj românilor, în care a vorbit despre Dumnezeu, pace și caracterul lui curat. Sociologul Daniel Sandu, cercetător la Universitatea Fribourg din Elveția, explică de ce mai mult de două milioane de alegători au preferat un drept „un candidat pro-rus”, cum l-au caracterizat mai multe publicații occidentale.
Cine l-ar fi votat, de fapt, pe Călin Georgescu
Potrivit acestuia, mulți dintre cei care au votat cu Călin Georgescu au plecat din bazinele PSD, PNL și AUR, nemulțumiți de prestația lor, dar că „o mare parte dintre ei nu știau nimic despre Georgescu”.
Pe de altă parte, sociologul consideră că votanții lui Georgescu sunt pasageri și nu vor rămâne fideli, mai ales dacă PNL și PSD o vor susține pe Elena Lasconi, care a intrat în turul al doilea al prezidențialelor la limită.
De altfel, președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a și anunțat că liberalii vor fi de partea Elenei Lasconi „fără nicio negociere”, în timp ce câțiva social-democrați s-au grăbit să spună că nu o vor susține pe candidata USR. În schimb, liderul AUR, George Simion, este optimist că România va avea un guvern suveranist, deci este de partea lui Călin Georgescu.
Acuzat că îl admiră pe Vladimir Putin
La rândul ei, Elena Lasconi le-a mulțumit, luni, celor care au votat-o și nu a ezitat să arunce săgeți către Călin Georgescu, semnalând admirația acestuia față de Vladimir Putin, președintele Rusiei.
Cu siguranță, va urma o luptă dură între Călin Georgescu și Elena Lasconi, miza fiind enormă. Sociologul Daniel Sandu este de părere că schimbarea faliei sistem-antisistem, care i-a favorizat pe cei doi candidați să ajungă în turul 2 în defavoarea PSD și PNL, o va avantaja pe Lasconi, pentru că jocul se mută acum într-o sferă mai mare, pro și anti-Occident.
De ce ar fi favorită Elena Lasconi, potrivit sociologilor
Potrivit sondajelor, românii sunt mulțumiți că țara face parte din UE și NATO, ceea ce i-ar asigura Elenei Lasconi victoria, mai ales dacă vor crește inclusiv presiunile interne și internaționale.
Totuși, sociologul arată că va fi important și „cum va fi definită competiția dintre Lasconi și Georgescu”. „Va fi important să nu fie creionată ca o competiție între un bărbat competent și o femeie mai puțin competentă”, a spus el.
În schimb, sociologul Ovidiu Voicu, director executiv al Centrului pentru Inovare Publică, avertizează că în România „avem o societate structural misogină” și că e posibil ca foarte mulți cetățeni să refuze să voteze o femeie, dar că „lăsându-l liber pe Călin Georgescu, aducându-l în fața tuturor și (…) lăsându-l să vorbească, sper să pățească la fel ca Mircea Geoană, adică să-și taie singur craca, arătând că are limitări importante”.
Într-o perioadă de instabilitate regională, în care Rusia avansează în Ucraina și extremismul se răspândește în Europa, România merge din nou pe sârmă, nu doar între bine și rău, nu doar între democrație și iliberalism, ci și între Est și Vest, ca și cum această dilemă n-ar putea fi niciodată definitiv rezolvată, concluzionează Deutsche Welle.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Gion • 26.11.2024, 22:45
Chiar nu se merita sa mai schimbam tabăra acuma ne-am chinuit destul pentru libertate și Europa etc .... Sa ne întoarce iară la comunism cred că generația Z si la multa Lume le-ar fi greu să schimbe sistemul de viață. Cel mai bine s-ar descurca persoanele de au vârsta de peste 60 de ani că au prins comunismului.