Filip-Adrian Rădulescu este elev în clasa a V-a și și-a învins concurenții la campionatul internațional de aritmetică mentală, desfășurat în Turcia, anul trecut.
Colegii îi spun acum lui Filip copilul „calculator”, după ce a învățat să facă socoteli grele contracronometru.
La 10 ani, elevul din Constanța are deja o colecție de medalii, cupe și diplome de la toate concursurile la care a participat. La concursul de aritmetică mentală sunt două tipuri de teste live, unul este cel în care cifrele apar pe ecran, iar altul în care numerele sunt deja scrise, iar copiii trebuie doar să scrie rezultatul final.
La olimpiada internațională de aritmetică mentală desfășurată la Dubai în 2022, Filip a făcut 100 de calcule cu zeci și unități în 10 minute și a luat titlul de campion.
„Cel mai greu concurs a fost cel din Turcia de anul trecut, deoarece acolo au fost mai mulți copii, și din Kârgâstan, Kazahstan și din mai multe țări și erau și foarte antrenați. Erau cam 10 pe grupa mea”, a spus Filip Rădulescu, copilul din Constanța.
Ce înseamnă aritmetica mentală și cum îl ajută la școală pe elevul din Constanța
Copilul-calculator din Constanța și-a dezvoltat abilitățile mentale cu un antrenament de calcul japonez, pe soroban – un abac. În România, doar șase copii au reușit să termine toate modulele soroban, adică să ajungă la nivelul de expert, ceea ce presupune calcule de sute de milioane și miliarde.
„Metoda de calcul mental japonez este acea metodă care ajută copiii să-și dezvolte abilitățile, abilități care țin de partea cognitivă, dar și de partea emoțională. Atunci când copilul începe să lucreze pe abac, pe soroban și când aplicăm metoda japoneză, emisferele cerebrale se conectează între ele”, explică Elena Toma, trainer al elevului din Constanța.
Filip a intrat în clasa a V-a la o școală din Constanța și nu îi este prea greu, deoarece memoria lui fotografică îl ajută să rețină aproape tot din clasă.
Are însă și alte pasiuni: fotbalul, tenisul sau jocurile pe calculator, iar când va fi mare, copilul spune că ar vrea să devină medic, însă nu i-ar displăcea nici o carieră în informatică și tehnica de calcul.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro