„Răspunsul entuziast și interesul copleșitor din partea publicului au fost cu adevărat o inspirație și este o onoare să văd cât de profund rezonează expoziția cu atât de mulți oameni. BODY WORLDS este mai mult decât o expoziție, este o călătorie în lumea fascinantă a corpului uman, un spațiu în care știința se întâlnește cu arta și în care vizitatorii sunt invitați să reflecteze la minunea vieții și la importanța sănătății”, a transmis dr. Angelina Whalley, designer conceptual și curator al expoziției.
„Sperăm că acest timp suplimentar va permite și mai multor vizitatori să experimenteze perspectivele și emoțiile unice pe care le oferă BODY WORLDS”, a adăugat dr. Whalley.
Atenție, imagini care vă pot afecta emoțional!
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4Potrivit organizatorilor, BODY WORLDS este o expoziție dedicată interiorului corpului uman, anatomiei și funcțiilor organelor sale, „care face aceste cunoștințe accesibile unui public cât mai larg”.
De la prima sa prezentare în Japonia, în 1995, expoziția a inspirat peste 56 de milioane de vizitatori din aproximativ 165 de orașe din Europa, America, Asia, Africa de Sud și Oceania.
Pe 15 octombrie, expoziția originală, care prezintă corpuri umane reale, a ajuns în București, marcând astfel prima sa prezentare în România.
Dr. Gunther von Hagens a inventat, în 1977, plastinarea, o tehnică ce oprește descompunerea corpului decedat și produce specimene anatomice inodore și durabile.
Reporterii Libertatea au vizitat expoziția de la Berlin, apoi a fost la Guben, unde s-a înființat primul „Plastinarium” din lume, și au vorbit cu managerul afacerii, Rurik von Hagens (43 de ani), fiul celui supranumit „Dr Death”.
Cum funcționează plastinarea
Este nevoie de până la 1.500 de ore pentru a plastina un corp, deși multe „specimene”, în special cele realizate pentru expoziții, pot necesita mult mai mult timp de lucru. Procesul începe cu îmbălsămarea și înlocuirea acestuia cu formaldehidă pentru a opri descompunerea. Corpul este apoi disecat cu atenție pentru a expune zonele care vor fi afișate sau evidențiate și plasat într-o baie de acetonă pentru a îndepărta grăsimea. Este transferat într-o cameră cu vid, unde acetona este îndepărtată și înlocuită cu silicon sub presiune. Vidul trimite siliconul în adâncime în țesuturile corpului. În ultima etapă, corpul este poziționat în modul în care va fi afișat, cu sfori, cleme, ace și blocuri de spumă folosite pentru a aranja capul, trunchiul, mușchii și părțile expuse ale corpului. Se folosește un agent cu gaz pentru a întări siliconul. Întregul proces durează un an și costă zeci de mii de euro.
Plastinarea, în cifre
- 21.363 de donatori sunt înregistrați la Institutul pentru Plastinare din Heidelberg, majoritatea acestora fiind germani;
- 1% dintre donatori au între 21 și 30 de ani, 63% au peste 60 de ani;
- 89% au declarat că vor să servească unui scop bun. 53% nu doresc să-și împovăreze rudele cu îngrijirea unui mormânt, iar 42% vor să fie păstrați pentru posteritate;
- 9% dintre vizitatori au declarat că au fumat mai puțin și au consumat mai puțin alcool după ce au vizitat Body Worlds, 33% au urmat o dietă mai sănătoasă, iar 25% au făcut mai mult sport;
- 56% au spus că expoziția i-a făcut să reflecteze mai mult asupra vieții și a morții.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro