Cuprins:
Principalele modificări fiscale pentru anul 2025
Impozitul pe dividende va crește de la 8% la 10% începând cu anul 2025, iar această măsură va avea un impact direct asupra acționarilor și investitorilor.
Plafonul pentru microîntreprinderi va fi redus treptat. Acesta va scădea de la 500.000 de euro la 250.000 de euro, iar din 2026 va ajunge la 100.000 de euro. Această modificare va afecta multe companii mici și mijlocii.
Eliminarea facilităților fiscale pentru anumite categorii de români
De asemenea, proiectul prevede eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din IT, construcții, agricultură și industrie alimentară.
Această decizie va avea un impact semnificativ asupra veniturilor nete ale angajaților din aceste sectoare.
Reintroducerea impozitului pe construcții speciale, un fel de „taxă pe stâlp”
Un element controversat al proiectului este reintroducerea impozitului pe construcții speciale.
Acesta va fi calculat prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior.
Un impozit similar cu acesta a mai fost introdus și în 2014, tot la nivelul de 1,5%. A fost cunoscut ca Taxa pe stâlp și a creat o nemulțumire majoră pentru mediul de afaceri.
Impactul bugetar al măsurilor fiscale
Proiectul de ordonanță estimează o creștere a veniturilor la buget de 7,1 miliarde lei pentru anul următor.
De asemenea, se preconizează o reducere a cheltuielilor bugetare cu 126,26 miliarde lei.
Potrivit sursei citate, impactul total al ordonanței-trenuleț este de 133,37 miliarde lei pentru buget anul următor.
Aceste măsuri fiscale au fost introduse mai devreme decât era așteptat. Inițial, ele erau programate pentru martie anul următor, conform planului fiscal agreat cu Comisia Europeană.
În plus, Guvernul nu a prezentat aceste măsuri la reuniunea consiliului tripartit de sâmbătă, unde au fost discutate doar măsurile de reducere a cheltuielilor.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Demradulescu • 29.12.2024, 17:35
Oricum pe noi pensionarii,pe copiii noștri și pe nepoții cu drept de vot ne-a pierdut de clienți fideli la votul din martie.Va veni Georgescu dacă are dreptul să candideze sau Simion,care dacă promit că indexarea pensiei se va face îi vom vota cu amândouă mâinile.
IulianH6 • 29.12.2024, 16:20
Noul An care vine vă aduce mai mult „bine” taxe noi impozit mare, semne bune anul are, bani mai multi pentru Înarmare...Deficitu-i tare mare, c-au dat banii pe înarmare si pe pensii speciale, hă, hăi, alungați-i măi. Nu te deștepta române, Fie viața cât de grea, chiar aici în „țara ta”… stai tot așa, în manipulare, devalizare, îndatorare…si la mai mare…Hăi, hăi.
Mirciulica • 29.12.2024, 15:28
Masuri in principiu, in general corecte, însă total insuficiente. Tot aparatul bugetar din administrația locală și centrală unde cel puțin o treime poate sa dispară fara sa se simtă, este supra dimensionat încă de pe vremea lui Tăriceanu. Toate cheltuielile inutile : chirii enorme pentru spatii ocupate de agenții, direcții, autorități care pot fi desființate fara probleme, costurile enormă de renovare a unei singure locuințe cat un palat doar pentru cei doi iohanis, deplasări de lux ale parlamentarilor, inutile și fără finalitate, un parlament supra dimensionat, mai mare decât al SUA, contribuții exagerate la pensiile speciale ale unora care se grăbesc să le încaseze de la 45 de ani etc etc etc. Daca mai pui alaturi incapacitatea statului prin ANAF de a încasa toate contribuțiile cu care toți sunt datori, și imaginea Dar nu tot ei au fost la butoane cel puțin în ultimii ani ? Nu puteau să le aplice progresiv până a ne scufunda in datorii până la vârful nasului ?