Cuprins:
Inculpații, cu vârste cuprinse între 21 și 26 de ani, au acționat ca așa-numiți colecționari de bani și bijuterii, menținând un contact continuu cu complicii lor în timpul infracțiunilor, prin apeluri video securizate împotriva interceptărilor.
O femeie, păcălită să dea două milioane de euro, ca să scape de o presupusă bandă de români
Uneia dintre victime i-au fost furate bijuterii în valoare de două milioane de euro.
Femeia în vârstă de 73 de ani, victimă a înșelătoriei, a fost sunată, în iunie 2023, și i s-a spus că o bandă de hoți români plănuia să o jefuiască.
Escrocii i-au explicat că poliția trebuie să-i „securizeze” bijuteriile pentru a le proteja.
Banda de escroci, specializată în astfel de înșelătorii, opera din Izmir, Turcia, iar apelurile erau efectuate dintr-un call center special amenajat.
Escrocii au stabilit un cuvânt drept cod cu pensionara, iar când unul dintre inculpați a mers la ea și a rostit acel cuvânt, femeia i-a predat toate bijuteriile. Un alt inculpat a participat la această infracțiune ca șofer.
Principalul inculpat, condamnat la doi ani de închisoare
Bărbatul de 26 de ani a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare pentru fraudă comercială gravă și apartenență la o organizație criminală.
Acesta avea deja două condamnări serioase, inclusiv o pedeapsă de mai mulți ani pentru jaf calificat.
Ceilalți inculpați au primit pedepse parțiale cu suspendare, cuprinse între 15 și 21 de luni, pe care le-au acceptat.
În total, rechizitoriul a inclus 12 fapte, la care cei cinci bărbați au participat în diverse combinații. Aceștia au fost recrutați exclusiv din motive financiare.
La proces, toată banda de hoți a recunoscut faptele
În fața unui complet de judecată cu jurați, toți și-au recunoscut faptele.
Unul dintre inculpați a invocat dependența sa de droguri, pe care nu și-o putea permite din salariul său de muncitor necalificat. Altul a declarat că voia să „vadă viața de lux” și să „se relaxeze la etajul 27”.
Avocații apărării, printre care Nikolaus Rast și Zaid Rauf, au subliniat că ai lor clienți ocupau poziții inferioare în ierarhia organizației criminale.
În pledoariile lor, aceștia s-au referit la inculpați ca fiind și „verigile cele mai mici” ale grupului infracțional sau „cea mai mică roată”.
O femeie a lăsat lingouri de aur de 300.000 de euro în fața ușii
Una dintre victime a fost convinsă telefonic să scoată lingouri de aur în valoare de 300.000 de euro dintr-o cutie de valori bancară și să le depoziteze în fața ușii casei.
Infractorii nu au avut trebuit decât să adune prada, nici măcar să se întâlnească cu victima.
Alteia i s-a spus că în banca ei lucra un „informator” al unei bande criminale, dar că își putea proteja banii retrăgându-i rapid din cont și lăsându-i în fața ușii, de unde un „ofițer Cobra” îi va lua și îi va „păstra pentru siguranță”.
Pentru activitățile lor, membrii bandei primiseră promisiunea unui procent de până la 10% din pradă.
Acest lucru aparent nu s-a aplicat și pentru bijuteriile de milioane, pentru că au fost considerate „fleacuri”, după cum a explicat unul dintre inculpați.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
K476 • 14.12.2024, 03:04
De ce banda de romani? Cine plateste ca romanii sunt folositi ca sperietoare? Cine tot face campanie antiromaneasca cu infractori?