Cuprins:
Procurorul general a precizat că deocamdată la Parchetul General nu au ajuns pe cale oficială documentele desecretizate din CSAT, dar a cerut acest lucru SRI-ului.
„Noi nu am primit acele hotărâri ale CSAT-ului. Noi am luat cunoștință de conținutul lor din cele publicate pe site-ul Administrației Prezidențiale, iar astăzi, în cursul zilei, imediat după sesizarea din oficiu și înregistrarea dosarului, am solicitat prin adresă separată Serviciului Român de Informații furnizarea oricăror altor date și informații suplimentare pe care le deține în legătură cu modul de derulare al procesului electoral”, a spus Alex Florența.
El a adăugat că sunt două dosare penale in rem. „Există două. Deocamdată, acest dosar care a fost la nivelul Parchetului General ca urmare a sesizării din oficiu despre care vă vorbeam. Totodată, prin adresă scrisă, am solicitat procurorului șef al DIICOT să analizeze, pe baza acelor elemente existente până în acest moment, sau unele elemente suplimentare pe care le dețin, posibilă incidența unor infracțiuni care să fie de competența exclusivă a structurii specializate, astfel încât să se poată, la rândul lor, sesiza din oficiu și să putem merge în paralel cu două dosare penale”, a completat procurorul general.
Florența a subliniat că nu există o procedură prin care Parchetul General să ceară Biroului Electoral Central amânarea turului al doilea, dar, dacă strânge probe suficiente, poate sesiza apoi CCR sau BEC.
„Nu este o procedură standard în astfel de situații, dar, desigur, Parchetul General poate, la fel ca orice altă instituție, să informeze eventual Curtea Constituțională sau altă instituție abilitată despre eventuale indicii, eventuale elemente, probatorii pe care le are la acel moment și care să justifice eventual o analiză potrivit propriilor competențe ale instituției respective. Analizăm acest moment, în următoare toate elementele pe care le avem și vom avea un dialog cu siguranță cu toate instituțiile abilitate tocmai pentru a exista o colaborare și o coerență”, a afirmat procurorul general.
Cu câteva ore mai înainte, Parchetul General a anunțat că s-a sesizat din oficiu și face cercetări cu privire la „infracţiuni electorale şi spălare a banilor” după desecretizarea documentelor CSAT, în cazul campaniei lui Călin Georgescu, și a cerut DIICOT să demareze propria anchetă, lucru pe care DIICOT l-a confirmat.
Documentele SRI și SIE arătate în CSAT au fost desecretizate după o săptămână
Administrația Prezidențială a desecretizat pe 4 decembrie documentele serviciilor secrete prezentate în şedinţa CSAT din 28 noiembrie în care s-au făcut dezvăluiri despre sprijinirea candidatului la președinție, Călin Georgescu.
Concret, SRI și SIE au raportat activități care pun în pericol securitatea națională a României. SRI a identificat o campanie agresivă de promovare a lui Călin Georgescu pe TikTok, desfășurată cu încălcarea legislației electorale și prin manipularea algoritmilor rețelei sociale pentru a-i crește rapid popularitatea.
În paralel, SIE a semnalat că România este o țintă pentru acțiuni hibride orchestrate de Rusia, inclusiv atacuri cibernetice, scurgeri de informații și acte de sabotaj pentru destabilizarea și influențarea opiniei publice din România în preajma alegerilor.
Pe 25 noiembrie, Administrația Prezidențială a transmis, la solicitarea Libertatea, că președintele Klaus Iohannis nu a primit informări de la serviciile secrete despre riscuri de influențare a alegerilor prezidențiale, imixtiuni ale Rusiei în procesul electoral sau promovări suspecte ale lui Călin Georgescu pe rețelele de socializare, inclusiv TikTok.
Călin Georgescu a câștigat surprinzător primul tur la prezidențiale și se va duela cu Elena Lasconi în turul 2
Primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024 s-a terminat cu victoria neașteptată a lui Călin Georgescu. Inițial, Marcel Ciolacu era pe primul loc în sondaje, iar duminică seară, 24 noiembrie, exit-poll-urile l-au confirmat câștigător.
Peste noapte însă, după numărarea oficială a voturilor, lucrurile au luat o întorsătură neașteptată. Luni dimineață, 25 noiembrie, Marcel Ciolacu a căzut pe locul al treilea, după Călin Georgescu și Elena Lasconi.
Călin Georgescu, candidat independent, a strâns 2.120.401 voturi, adică 22,94% din totalul voturilor valabil exprimate, Elena Lasconi, candidata USR, a obținut 1.772.500 de voturi, adică 19,18% din totalul voturilor valabil exprimate. Marcel Ciolacu, candidatul PSD, a obținut 1.769.760 de voturi, adică 19,15% din totalul voturilor valabil exprimate.
Turul doi la prezidențiale va fi pe 8 decembrie, între Călin Georgescu și Elena Lasconi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
MAMIRA • 06.12.2024, 11:19
deci romanii erau mai pregatiti sa voteze un covrigar care cauta meditatori sau o ziarista care promoveaza obiecte sanitare decat un om care a lucrat in institutii internationale dar spre disperarea multora promoveaza Pacea...si neintrarea Romaniei in Razboi
Catalin08 • 05.12.2024, 23:57
Ciolacu a prezentat facturile pentru plimbarile prin Europa, cu avionul, cu grupul Nordis? Nu stiu, intreb si eu, s-a sesizat cineva?
Aelin • 05.12.2024, 22:37
Ce așteptați ? De ce nu v ați mișcat până acum? Osho de Romania delirează de luni de zile ...ce așteptați ?să vă împungă UE de la fund? Nesimțiților ,luați salarii la care un om oarecare poate doar visa , ieșiți la pensii la 45 de ani ,sau mai devreme ,cu pensii nesimțite in timp ce alții care au lucrat 40 ani mor de foame împărțind 2000 de lei la 30 zile și ce naiba faceți ? Așteptați să fiți împinși de la cur ? Arestați marioneta Rusiei ,aveți destule dovezi ...că doar in presa nu a ajuns tot , nu-i așa?ce așteptați? Să ajungă soldații lui kadarov sau cum îl cheamă la București?