Cuprins:
- Grupul austriac Petrochemical Holding GmbH a deținut, până în 2016, un procent de 96,5% din capitalul companiei RAFO SA, aflată în faliment, fosta operatoare a rafinăriei.
- Compania este controlată și condusă de omul de afaceri rus Iakov Goldovski, 62 de ani, care ceruse despăgubiri de zeci ori mai mari, peste 837,2 milioane de euro.
- Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
- RAFO Onești a fost oprită în 2008.
Decizia Tribunalului Arbitral
„Tribunalul arbitral s-a pronunțat și a decis că România a încălcat Tratatul Cartei Energiei, reținând că, prin deciziile ANAF din 21 decembrie 2015 și din 4 ianuarie 2016, de instituire a unui sechestru asupra bunurilor societății RAFO, i s-a refuzat reclamantului dreptul la un tratament corect și echitabil stabilit prin acest tratat și prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 92/1997′, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții de la Finanțe.
OUG 92/1997 detaliază, printre altele, formele de protecție juridică de care se bucură investițiile străine în România, dar și facilitățile de stat de care acestea pot beneficia.
Cum s-a calculat suma de plată
În consecință, Tribunalul arbitral a obligat România la plata a:
- 77.944.838,17 dolari cu titlu de despăgubiri, la care se adaugă dobândă la rata EURIBOR la 3 luni plus 3,25% capitalizată anual de la 4 ianuarie 2016 până la plată.
- 10.938.635,78 de euro reprezentând 70% din costurile arbitrale proprii ale reclamantei, la care se adaugă dobândă la rata EURIBOR la 3 luni plus 3,25% capitalizată anual de la data hotărârii arbitrale și până la plată.
- 311.707,89 de dolari, reprezentând costuri arbitrale la care se adaugă dobândă la rata EURIBOR la 3 luni plus 3,25% capitalizată anual de la data hotărârii arbitrale și până la plată.
În euro, suma totală se ridică la valoarea totală de aproape 85 milioane euro.
A treia rafinărie din țară a ajuns pe mâinile unui oligarh rus
RAFO, cu o capacitate anuală de rafinare de 3,5 milioane tone petrol, a fost înființată la Onești, județul Bacău. Materia primă era preluată din zonele petrolifere ale județului și prin conducta SC Oil Terminal SA Constanța – Bărăgan – Onești.
Era pe locul 3 ca mărime în țară, după Petrobrazi și Petromidia.
Rafinăria a fost cumpărată, în anul 2009, de Petrochemical Holding, proprietatea fostului oligarh rus Iakov Goldovski, care a deținut colosul petrochimic Sibur până la venirea la putere a lui Vladimir Putin. Ulterior Goldovski a fost arestat pentru șapte luni, după care a fost eliberat, a părăsit Rusia și a înființat Petrochemical Holding în Austria.
La fier vechi
Pe 3 februarie 2015, Petrochemical Holding, acționar majoritar la RAFO, a anunțat că va închide și va vinde la fier vechi rafinăria de la Onești.
Oligarhul a vândut rafinăria în august 2016 unui basarabean controversat, Vitali Cebanu, firma Adres Capital GmbH preluând cele 96,5% din acțiuni. Ulterior, Cebanu a vândut rafinăria unui belgian, Daniel Goldenberg, proprietarul firmei Result-4-You BVBA, fost membru în CA al RAFO.
- Pe 6 noiembrie 2016, RAFO a reintrat în insolvență, după 5 ani, din propria inițiativă, din cauza restanțelor către cei 385 de angajați.
- Pe 18 martie 2017, Judecătorii Tribunalului Bacău au ridicat sechestrul aplicat de Fisc. Ridicarea sechestrului a fost cerută de acționarul majoritar, dar și de sindicaliști.
- În 2017, rafinăria a fost scoasă la vânzare cu un preț de pornire inițial de 59,5 milioane de dolari plus TVA (70,8 milioane de dolari în total), rezultat în urma evaluării de piață.
Ulterior, RAFO Onești a intrat în faliment în 2019, la solicitarea ANAF, Fiscul motivându-și cererea prin aceea că societatea nu și-ar fi respectat planul de reorganizare și ar fi acumulat noi datorii către creditori în cursul procedurii de insolvență.
În 2020, platforma industrială a rafinăriei a fost cumpărată de Roserv Oil, devenită între timp Roserv Green Energy.
În 2014, omul de afaceri Marian Iancu, 58 de ani, a fost condamnat la 12 ani de închisoare în dosarul RAFO pentru evaziune și spălare de bani. În 2022, fostul patron al lui Poli Timișoara a fost eliberat după ce a ispășit 8 ani din pedeapsă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
mironstefan • 26.12.2024, 05:27
De ce trebuie să plătim noi toți și nu plătește cel sau cei care au vândut fără să se asigure că România nu ajunge în astfel de situații.
m1a2r3i4a1n5a6 • 25.12.2024, 18:31
Imi dați voie să întreb cum a ajuns rafinăria de la Onești în mâinile rușilor ? Nu ar trebui trași la răspundere românii care au fost părtași la această operațiune ,ca și la altele de acest fel, vezi energia. Sau nu o să publicați nici această întrebare. M.Grancea
Ov80 • 25.12.2024, 13:15
Mulțumiți-i lu' ilici pentru asta, le-a pus țara pe tavă. Țara asta de hoți are nevoie de un Ceaușescu, un Vlad Țepeș, oameni care să-și sacrifice viața pentru pentru un popor care nu merită. Despăgubirea aia poate se scade din valoarea tezaurului. Mai mult ca sigur românia o să plătească, mereu a plătit