Moscova a forțat Occidentul să vină la masa negocierilor săptămâna aceasta, după ce masat aproximativ 100.000 de militari lângă granița cu Ucraina, o fostă republică sovietică care aspiră să adere la NATO.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, după patru ore de discuții între ambasadorii Alianței și o delegație rusă la Bruxelles, că NATO nu va lăsa Moscova să dicteze aranjamentele de securitate altor țări și să creeze sfere de influență periculoase.
„Există un risc real pentru un nou conflict armat în Europa”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă organizată la finalul negocierilor.
„Există diferende semnificative între NATO și Rusia”, a spus el. „Diferendele noastre nu vor fi ușor de rezolvat, dar este un semn pozitiv că toți aliații NATO și Rusia s-au așezat în jurul aceleiași mese și s-au angajat pe subiecte de fond”.
Rusia neagă intenția de a invada Ucraina, dar spune că are nevoie de o serie de garanții pentru propria sa securitate, inclusiv oprirea oricărei extinderi NATO și retragerea forțelor alianței din țările din Europa Centrală și de Est care i s-au alăturat după Războiul Rece.
Stoltenberg a avertizat că orice utilizare a forței împotriva Ucrainei ar fi o greșeală politică gravă pentru care Rusia va plăti un preț mare. NATO ar putea desfășura trupe suplimentare în statele aliate din est, dacă Rusia ar folosi din nou forța împotriva Ucrainei, precum a făcut în 2014 când a anexat ilegal Crimeea și a pornit agresiunea din estul Ucrainei.
El a reiterat poziția NATO conform căreia numai Ucraina și NATO pot decide dacă Ucraina devine membră NATO, o perspectivă pe care NATO i-a promis-o, în principiu, încă din 2008.
Cu toate acestea, Stoltenberg a spus că NATO este pregătită pentru discuții ulterioare cu Moscova pe probleme precum controlul armelor, desfășurarea de rachete și măsurile de consolidare a încrederii. Rusia a cerut timp să revină cu un răspuns în acest sens, a adăugat el.
Remarcile lui Stoltenberg au arătat clar că nu s-a înregistrat niciun progres în relațiile bilaterale, în chip similar cu rezultatul discuțiilor, din urmă cu două zile, dintre Rusia și Statele Unite. La 24 de ore după prima rundă de negocieri dintre Rusia și Statele Unite, aproximativ trei mii de soldați ruși au început, marți, exerciții militare cu armament real, inclusiv tancuri, în vestul Rusiei, în zonele apropiate de granița cu Ucraina.