El și-a început discursul lăudând contribuţia importantă a României la Alianţa Nord-Atlantică, și remarcând participarea ţării noastre la misiunile din Kosovo şi Afganistan şi alocarea de către Bucureşti a 2% din PIB pentru apărare.
În discursul său din plenul AP-NATO, Stoltenberg a punctat importanţa găzduirii de către România a unor componente ale apărării antirachetă.
”Încep prin a mulţumi României pentru găzduirea acestei reuniuni şi pentru contribuţiile numeroase şi foarte solide la Alianţă, la apărarea şi siguranţa noastră comune. România este importantă în foarte multe privinţe – contribuţia ei la misiunile din Afganistan şi Kosovo, ca gazdă a sistemului nostru de apărare balistică prezent aici şi pentru că doreşte să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare. Aşadar, România doreşte să menţină în siguranţă cei aproape 1 miliard de cetăţeni ai (statelor, n.r.) NATO”, a spus oficialul NATO.
NATO este o alianță care își ține promisiunile, spunem ceea ce facem și facem ceea ce spunem
Jens Stoltenberg amai subliniat importanţa alocării de fonduri mai consistente domeniului apărării de către ţările membre şi în contextul apariţiei de noi ameninţări la adresa securităţii.
Astfel, el a menţionat că în 2016 doar cinci ţări aliate alocau cel puţin 2% din PIB (obiectiv stabilit la summitul NATO din Ţara Galilor, din septembrie 2014) şi a salutat decizia României de a aloca 2% din PIB în acest an, acest prag urmând să fie atins şi de Letonia şi Lituania în 2018.
”NATO este o alianță care își ține promisiunile. Spunem ceea ce facem și facem ceea ce spunem”, a arătat el. Jens Stoltenberg a mai afirmat că NATO se adaptează la un nou mediu al siguranței și la noi provocări și amenințări privind securitatea. El a mai spus că NATO se extinde în estul Alianței, și a ridicat cooperarea cu UE la un alt nivel.