„Trebuie să separăm discuţia despre oferta făcută Poloniei de ajutorul acordat Ucrainei”, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună cu liderul german la Berlin.

„Suntem cu toții de acord cu privire la necesitatea urgentă de a ajuta Ucraina, inclusiv cu sisteme de apărare antiaeriană”, a spus șeful NATO, adăugând că asigurarea bunei funcționări a sistemelor deja livrate este la fel de importantă ca și furnizarea de sisteme noi.

„Este nevoie de muniție pentru sistemele existente, este nevoie de piese de schimb și de întreținere”, a precizat Stoltenberg, conform CNN.

Potrivit șefului NATO, furnizarea unor sisteme Patriot unei alte ţări înseamnă şi garantarea aprovizionării, precum şi instruirea soldaţilor.

„Suntem în dialog cu Polonia în această privinţă”, a declarat, la rândul său, Olaf Scholz, adăugând că guvernul de la Berlin nu a „extins această ofertă” către Kiev.

Anterior, înainte de reuniunea de la București a miniştrilor de externe ai Alianţei Nord-Atlantice, Stoltenberg declarase că furnizarea sistemului de apărare antirachetă Patriot către Ucraina este posibilă.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a cerut miercuri Germaniei, în cadrul reuniunii ministeriale de la Bucureşti, să permită Poloniei să desfăşoare „cât mai curând” posibil sisteme Patriot în vestul Ucrainei, insistând că aceasta este pregătită să le folosească pentru a-şi proteja reţeaua electrică în fața atacurilor ruseşti.

Kuleba a subliniat, de asemenea, că este vorba de un „sistem pur defensiv”, astfel încât transferul Patriot nu va duce la o escaladare a conflictului cu Rusia de către o ţară membră NATO precum Germania.

Germania s-a oferit să ofere Poloniei un sistem Patriot în urma incidentului în care un proiectil a lovit teritoriul polonez de frontieră pe fondul unui atac masiv al rușilor cu rachete asupra Ucrainei, provocând moartea a două persoane. Cu toate acestea, Varşovia a sugerat să transfere sistemul de apărare antirachetă direct Ucrainei. Ceilalţi aliaţi NATO sunt reticenţi în a aproba o astfel de mişcare, temându-se că Rusia ar considera livrarea ca o escaladare a războiului.

Sistemele Patriot fac parte din sistemele integrate de apărare aeriană ale NATO şi sunt destinate utilizării pe teritoriul Alianței. Amplasarea unuia pe teritoriul non-NATO ar necesita discuţii cu alţi membri ai blocului militar.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News