„Numai ucrainenii pot face alegerile dificile care sunt necesare, precum să-şi desfăşoare forţele şi ce tip de război este potrivit în această situaţie”, a spus Stoltenberg, în faţa jurnaliştilor, notează Agerpres.

Forţele ruse avansează în estul Ucrainei, în timp ce trupele ucrainene au realizat o incursiune curajoasă în regiunea rusă Kursk, unde au lansat pe 6 august cel mai mare atac străin pe teritoriul Rusiei după Al Doilea Război Mondial.

Stoltenberg a spus că Ucraina are dreptul la autoapărare, inclusiv cu rachete cu rază lungă de acţiune care pot lovi ţinte militare pe teritoriul rus.

„Sunt bucuros că multe state NATO au dat această oportunitate, iar cele care au încă restricţii le-au uşurat pentru ca Ucraina să se poată apăra”, a spus Stoltenberg.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa vineri la o reuniune a grupului de la Ramstein, o coaliţie de ţări care furnizează arme Ucraina, unde se anticipează că va cere noi livrări de arme, în special rachete cu rază lungă de acţiune, potrivit revistei germane Spiegel.

Zelenski le-a cerut aliaţilor să ajute cu sisteme de apărare aeriană şi să înlăture restricţiile care împiedică Kievul să utilizeze armele donate pentru lovituri cu rază lungă pe teritoriul rus.

Stoltenberg a declarat anterior în cadrul unei conferinţe de presă că nu vede nicio ameninţare militară imediată pentru ţările NATO, dar a precizat că există un pericol constant de terorism, atac cibernetic şi terorism.

Urmărește-ne pe Google News