„Uniti salvăm parcul IOR”, scandează oamenii revoltați de incapacitatea autorităților de a pune capăt distrugerii spațiului verde din Parcul IOR, din Sectorul 3 al Capitalei.
Au venit cu copiii sau cu câinii, pe jos sau cu biciclete, și afișează pancarte pe care scrie: „Stop mafia imobilară! Salvăm parcul IOR!”, „Nu omorâți copacii!”, „Protejati natura”, „Spațiu verde, nu betoane!”, „Nu ne liati spatiile verzi”, „Nu ne luați oxigenul”.
Locuitorii din zona parcului au făcut un marș în jurul parcului și au amenajat un picnic chiar pe iarba arsă, din zona retrocedată.
Parcul arde, copacii sunt tăiați cu drujba
Ultimul incendiu din IOR a avut loc în 29 august și au ars 4.000 de metri pătrați de suprafață verde din zona retrocedată din parc, adică cele 12 hectare.
Libertatea a scris pe larg despre revolta bucureștenilor, despre cum parcul este continuu distrus de când a intrat, prin decizie definitivă a Curții Supreme, sub proprietatea unei femei de aproape 90 de ani, și despre cum modificarea Codului Silvic a contribuit la masacru, după ce defrișarea din intravilan a ieșit de sub infracțiune.
În ciuda distrugerilor repetate și a reclamațiilor locuitorilor, Poliția Locală a dat doar câteva amenzi pentru tăierea copacilor, iar valoarea sancțiunii este infimă, atât cât prevede în acest moment legislația: 100 de lei de copac pentru persoane fizice, care se reduce considerabil dacă amenda este plătită în 15 zile – 25 de lei.
La începutul verii, Consiliul Local Sector 3 a cerut Primăriei Capitalei, printr-o hotărâre, să exproprieze cele aproape 12 hectare retrocedate din Parcul IOR, astfel încât să preia apoi terenul primăria de sector și să-l reamenajeze ca spațiu verde. Tot de-atunci, există o hotărâre de consiliu ce stabilește că Poliția Locală Sector 3 trebuie să instaleze un echipaj permanent pe terenul retrocedat, pentru supraveghere. Punctul permanent nu există încă.
Primăria Capitalei a început să verifice, în primăvară, dacă retrocedarea celor 12 hectare din IOR s-a făcut sau nu legal, iar potrivit primarului Nicușor Dan, instituția este „foarte aproape de a avea o concluzie”. Edilul ia în calcul și exproprierea, dar ca ultimă soluție, pentru că ar costa 66 de milioane de euro.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
durban22 • 10.09.2023, 08:59
La coruptia care exista in ROMANIA, aceste proteste sant facute de pomana,nu au nici o insemnatate pentru nimeni !.