În plus, se va simplifica procedura prin care organizaţiile neguvernamentale vor primi alimente care nu au grad mare de perisabilitate, a notat Agerpres.
„Sunt prevăzute măsuri pentru magazine, restaurante, cantine, autorităţi, de reducere a risipei alimentare, cel puţin două măsuri implementate înainte să ajungă alimentele la groapa de gunoi, printre care să reducă preţul alimentelor înainte de expirare, să doneze alimentele, să le dea pentru a fi folosite pentru mâncarea animalelor, să fie folosite la compost etc. ONG-urile vor putea prelua mai uşor alimentele greu perisabile. Va exista o platformă digitală creată de Ministerul Agriculturii unde operatorii economici vor raporta date cu privire la risipa alimentară”, a explicat deputata USR Diana Buzoianu, coiniţiatoare a proiectului.
Ce măsuri va aduce noua lege, potrivit USR:
- Mai puțină birocrație: va fi simplificată procedura prin care ONG-urile pot să primească alimente atunci când acestea nu au un grad mare de perisabilitate;
- Va exista o platformă națională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară de la operatori, creată și gestionată de către Ministerul Agriculturii;
- Magazinele, restaurantele, cantinele, autoritățile care gestionează și ele alimente vor fi obligate să aplice cel puțin două măsuri dintre cele enumerate de lege înainte să arunce alimentele la gunoi.
Printre măsurile care pot fi implementate de operatorii economici sau autorități se numără:
- reducerea prețului la alimente înainte de data expirării;
- donarea alimentelor;
- transferul alimentelor pentru a putea fi refolosite pentru mâncarea animalelor;
- folosirea alimentelor la compost.
Sancţiunile în cazul nerespectării noii legi prevăd amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei.
Camera Deputaţilor este for decizional, iar legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.