„Când (Vladimir) Putin a preluat puterea în Rusia, în urmă cu mai bine de 25 de ani, volumul anual de gaz trimis prin Ucraina către Europa se ridica la peste 130 de miliarde de m3. Astăzi, tranzitul de gaz rusesc este la zero, ceea ce este una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei”, a scris el pe rețelele de socializare.
După expirarea unui acord de cinci ani, gazul rusesc a încetat să mai fie transportat către statele UE prin Ucraina, marcând sfârșitul unei înțelegeri care a durat decenii.
Stoparea pe scară largă nu va avea un impact asupra prețurilor pentru consumatorii din Uniunea Europeană – spre deosebire de 2022, când scăderea aprovizionării din Rusia a dus la creșterea prețurilor la niveluri record, a agravat criza costului vieții și a afectat competitivitatea blocului.
Rusia a livrat aproximativ 15 miliarde de metri cubi de gaz prin Ucraina în 2023, în scădere de la 65 de miliarde de metri cubi când a început ultimul contract pe cinci ani în 2020.
Prețul gazului european a atins marți pragul simbolic de 50 de euro pe megawatt-oră, prima dată după mai bine de un an.
Potrivit BBC, acest lucru reprezintă o schimbare semnificativă în peisajul energetic european, cu implicații strategice și simbolice majore. Pentru agenția de presă Reuters, momentul reprezintă sfârșitul deceniilor de dominație a Moscovei asupra piețelor energetice europene.
Rusia poate în continuare să trimită gaz către Ungaria, Turcia și Serbia prin conducta TurkStream din Marea Neagră. Gazprom a confirmat că exporturile de gaz către Europa prin Ucraina au încetat miercuri la ora 08.00, ora locală.
Slovacia și Ungaria critică decizia Ucrainei
„Oprirea tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina va afecta Uniunea Europeană, nu Rusia”, a declarat premierul slovac Robert Fico în discursul său de Anul Nou, potrivit site-ului onet.pl.
Premierul slovac a reiterat că decizia Kievului de a opri tranzitul de gaze rusești prin Ucraina ar putea costa Slovacia sute de milioane de euro. Potrivit lui Fico, această măsură se va traduce și prin creșterea prețurilor pentru importurile de gaze din Rusia.
Ungaria a sperat pănă în ultima clipă și a purtat discuţii cu Rusia şi Ucraina privind continuarea livrărilor de gaze prin Ucraina, chiar dacă importurile sale de gaze ruseşti vin acum prin conducta Turkstream, a declarat sâmbătă premierul Viktor Orban, adăugând că nu vrea să renunţe la această rută, transmite Reuters.
„Încercăm acum trucul… dacă gazele, în momentul în care vor intra pe teritoriul Ucrainei, nu ar mai fi ruseşti, ci ar fi deja în proprietatea cumpărătorilor. Deci gazele care intră în Ucraina nu ar mai fi gaze ruseşti, ci ar fi gaze ungare”, a spus Orban într-un briefing.
Ungaria a importat în 2024 aproximativ 7,5 miliarde de metri cubi de gaze rusşti prin conducta Turkstream şi cantităţi suplimentare prin România. De asemenea, are o producţie internă de aproximativ 1-1,5 miliarde de metri cubi de gaze, a spus Orban.
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 01.01.2025, 21:01
Foarte bine. Să vadă toți panicarzii că nu se moare fără gazul rusesc. Vă vine să credeți? Nu suntem dependenți de Rusia! Putem exista fără marele Imperiu!