UPDATE ora 19.25: În Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova de la ora 18.00, prefectul a cerut studii geotehnice pentru pentru stabilirea dinamicii tasării, din care să rezulte cauza fenomenului de acum două zile, iar primele concluzii vor veni „în câteva zile”, a declarat prefectul de Prahova, Emil Drăgănescu, pentru Libertatea.
„Am cerut autorităților publice locale, Consiliului Județean și Primăriei să pună la dispoziție studiile geotehnice efectuate pentru a le oferi Institutului Geologic Român, iar în câteva zile să avem un răspuns cu privire la dinamica acestei tasări, să vedem dacă ea evoluează sau nu”, a spus prefectul.
El a adăugat că a doua cerință a fost să se delimiteze perimetrul „și să fie scoși copacii și stâlpii care sunt în pericol să cadă, sub supravegherea Muzeului de Istorie și Arheologie Prahova, ca să nu fie ceva vestigii acolo”, astfel încât să nu existe niciun pericol la adresa oamenilor care pot veni în zona afectată.
Prefectul a precizat că a cerut ca măsurătorile să continue timp de câteva zile, ca să se observe dinamica tasării. „Astăzi așa s-a observat, că tasarea stagnează, numai că am preferat să facem măsurătorile pe o perioadă puțin mai lungă, pentru că fenomenul poate să stagneze astăzi și să fie reluat mâine. Pe o durată mai mare, de câteva zile, se poate observa tendința”, a spus Emil Drăgănescu pentru Libertatea.
Imagini cu strada surpată, surprinse în ziua incidentului:
***
Știrea inițială: Tasarea terenului a stagnat sub strada 23 August din oraşul prahovean Slănic, a anunţat, sâmbătă, 27 aprilie, Departamentul pentru Situații de Urgență. În urmă cu două zile, un crater uriaș a apărut pe stradă, fiind evacuate mai multe clădiri.
Departamentul pentru Situații de Urgență a transmis sâmbătă, 27 aprilie, că tasarea terenului sub strada 23 August din orașul Slănic stagnează, la două zile după ce surparea a generat un crater de doi metri.
„În urma măsurătorilor efectuate de către operatorul atestat, s-a constatat că nu există diferențe în ceea ce privește tasarea terenului față de măsurătorile precedente. Monitorizarea și măsurătorile vor continua”, a transmis DSU.
Instituția condusă de Raed Arafat a adăugat că „evenimentul este monitorizat cu atenţie la nivel central”, și echipele IGSU, Poliţiei şi Jandarmerieiei sunt prezente pentru „gestionarea optimă a situaţiei”.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova se reunește la ora 18.00 pentru a decide noi măsuri în cazul surpării de teren din orașul Slănic.
Cauza surpării, încă necunoscută
Autoritățile locale fac în acest moment o expertiză de securizare pe o perioadă de 7 zile, pentru monitorizarea situației și s-au pus senzori care să urmărească mișcarea pământului.
„Nu se știe deocamdată cauza, acum se face expertiza pentru punere în siguranță și urmează expertiză tehnică în urma careia se va constata cauza exactă a surpării”, au spus surse din Prefectura Prahova pentru Libertatea.
42 de oameni au fost deja evacuaţi din apartamentele blocurilor situate în apropierea zonei afectate. „O parte au plecat la rude, o parte relocați la pensiuni sau hoteluri. Se vor mai purta discuții cu o altă scara de bloc. Dacă groapa se va extinde, trebuie mărit perimetrul de siguranță, dar decizia de a pleca revine în final oamenilor. Dacă vor rămâne va fi pe răspunderea lor”, au precizat sursele citate.
La începutul săptămânii viitoare sunt așteptate concluziile raportului preliminar, iar la finalul săptămânii viitoare va veni și raportul final.
O parte a străzii 23 August din orașul Slănic, județul Prahova, s-a surpat joi dimineață, iar o cameră video de supraveghere a surprins momentul. Vineri, terenul în zona afectată de surpare s-a tasat cu încă 20 de centimetri.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Realist2023 • 28.04.2024, 08:46
".../cauza e încă necunoscută ..." Io zic sa sape acolo pana gasesc cauza !