Cei șase pasageri erau în tranzit pe aeroportul din Cairo atunci când au fost opriţi şi redirecţionaţi spre zboruri cu destinaţia Irak şi Yemen. Toţi pasagerii întorşi din drum deţineau vize valabile pentru Statele Unite.
Decizia vine la o zi după ce Donald Trump a blocat pentru o perioadă de 90 de zile emiterea de vize pentru cetăţenii din şapte ţări predominant musulmane, fiind vorba de Iran, Irak, Yemen, Libia, Somalia, Sudan şi Siria.
În timpul suspendării programelor de primire a refugiaţilor şi de emitere a vizelor, administraţia va fi ocupată cu redactarea unor noi regulamente, care să permită ”verificarea extremă a istoriei” aplicanţilor pentru viză sau azil în Statele Unite. O serie de excepţii sunt permise pentru membrii unor minorităţi religioase, ceea ce înseamnă tratament distinct pentru creştinii din Orientul Mijlociu.
Cei care au „cărți verzi”, vizați de interdicție
Inițial, Casa Albă a anunțat că autoritățile americane nu vor emite vize pentru cel puțin 90 de zile pentru migranții sau vizitatorii din cele șapte țări musulmane, însă măsura este mult mai restrictivă. Departamentul de Securitate Internă a anunţat că inclusiv cei care au ”cărţi verzi” – vize de rezidenţă permanentă – sunt vizaţi de acest ordin executiv semnat de Donald Trump.
Primele acțiuni legale împotriva lui Donald Trump
Decizia lui Donald Trump a fost pusă extrem de rapid în aplicare. Astfel,doi refugiați irakieni deja îmbarcați în avioane cu destinația SUA au fost reținuți când au aterizat pe aeroportul JFK. Potrivit CNN, cei doi irakieni aveau vize valabile, însă au fost arestați în baza ordinului executiv al noului lider american. În urma acestui incident, aceștia au lansat primele acțiuuni legale într-o instanță din New York, împotriva deciziei luate de Trump.
În acelaşi timp, potrivit AFP, a fost înregistrată și o moţiune pentru lansarea unui proces colectiv, într-un efort de a-i reprezenta pe toţi refugiaţii şi imigranţii reţinuţi ilegal pe aeroporturile din Statele Unite.
Decizia lui Donald Trump îngrijorează Germania și Franța
Decizia noului președinte american a stârnit îngrijorarea Franței și Germaniei. Afirmația îi aparține ministrului francez de externe, Jean-Marc Ayrault, care a avut o întâlnire cu omologul său german.
„Această decizie nu poate decât să ne îngrijoreze”, a declarat Ayrault. El a subliniat că „primirea refugiaților care fug de război și opresiune face parte din îndatoririle noastre. Trebuie să ne organizăm pentru a ne asigura că acest lucru se întâmplă în mod echitabil, corect, solidar”, a mai spus el, amintind că Europa se află în prima linie în fața afluxului de refugiați sirieni.
„Însă sunt multe alte subiecte care ne îngrijorează”, a adăugat el. „Acesta este motivul pentru care am discutat mult, eu și Sigmar, în legătură cu ceea ce putem face”, a spus Ayrault. „În vom contacta pe colegul nostru (american) Rex Tillerson atunci când va fi desemnat pentru a discuta punct cu punct și pentru a avea o relație clară”, a mai spus șeful diplomației franceze.
Un regizor iranian nominalizat la Oscar nu va putea să participe la gală
Totodată, ordinul executiv semnat de Donald Trump îl împiedică pe regizorul iranian Asghar Farhadi să ajungă la gala Premiilor Oscar, care are loc pe 26 februarie. Filmul lui Farhadi, “The Salesman”, este nominalizat la premiile Oscar la categoria “cel mai bun film străin”, alături și de pelicula Toni Erdmann, care este o coproducție cu participare românească.
Citește și:
- Donald Trump a suspendat primirea refugiaților în SUA. Musulmanii din șapte țări au interdicție
- Google și-a rechemat angajații imigranți după decizia lui Trump
- Malala, laureată cu premiul Nobel pentru Pace, are “inima frântă” după ce Trump a suspendat primirea refugiaților în SUA
- Un regizor nominalizat la premiile Oscar nu va putea să intre în SUA, în urma unei decizii luate de Trump
- Iranul răspunde la ordinul emis de Donald Trump