Franta, Italia si Germania au platit in secret rascumparari in valoare totala de 45 de milioane de dolari in schimbul eliberarii a noua cetateni rapiti in Irak. Este declaratia unor ziaristi de la cotidianul britanic “The Times”, care afirma ca au consultat documente oficiale. Pana acum toate cele trei state au negat plata unor rascumparari.
Ziaristii britanici afirma ca sumele platite de guvernele occidentale pentru cetatenii lor care au fost rapiti in Irak si ulterior eliberati variaza intre 2,5 si 10 milioane de dolari.
Franta ar fi platit pentru eliberarea jurnalistei Florence Aubenas zece milioane de dolari, iar pentru Christian Chesnot si Georges Malbrunot, 15 milioane de dolari. Italia ar fi achitat sase milioane de dolari pentru eliberarea jurnalistei Giuliana Sgrena si cinci milioane de dolari pentru Simona Pari si Simona Torretta. Eliberarea arheologului Susanne Osthoff a costat Germania trei milioane de dolari, iar cea a inginerilor Rene Brauenlich si Thomas Nitzschke alte cinci milioane de dolari.
Toti ostaticii francezi, germani si italieni eliberati au negat plata unor rascumparari de catre guvernele lor.
Lista platilor a fost vazuta insa atat de cotidianul “The Times”, cat si de diplomati occidentali, care s-au declarat nemultumiti de solutia utilizata de cele trei guverne, argumentand ca acestea au incurajat crima organizata.
Cele trei tari europene nu sunt singurele banuite ca au platit rascumparari pentru eliberarea cetatenilor lor. Turcia, Romania, Suedia si Iordania ar fi apelat la aceeasi solutie, ca si unele companii americane care aveau contracte in Irak, potrivit cotidianului britanic. Cel putin patru oameni de afaceri cu cetatenie americana si irakiana au fost eliberati in schimbul unor rascumparari platite de angajatii lor.
Politia sustine ca aproximativ 30 de persoane sunt rapite zilnic la Bagdad, in majoritatea cazurilor fiind vorba despre irakieni ale caror familii platesc rascumpararile solicitate. Marea Britanie nu a platit niciodata in schimbul eliberarii cetatenilor sai.