Multe dintre aceste case sunt într-o stare deplorabilă, iar în unele locuri, proprietarii sunt obligați prin lege să investească mii de euro în restaurarea și renovarea lor.
De asemenea, în unele orășele, este obligatoriu pentru cel care vrea să-și cumpere o casă să lucreze acolo sau să își aducă familia în acel loc.
Business Insider a stat de vorbă cu câțiva dintre străinii deciși să investească în casele aflate în unele dintre cele mai pitorești sate din Italia, dar și cu primarii, viceprimarii și consilierii unor orășele uitate de lume.
„A fost invazie, dar una pozitivă!”, așa descrie Giuseppe Cacioppo, viceprimarul comunei Sambuca, din Sicilia, vânzarea locuințelor abandonate din comună de către cumpărătorii străini.
În Sambuca s-au vândut 16 case abandonate cumpărătorilor din SUA, China, Franța, Marea Britanie, Rusia și Argentina.
Pentru a putea cumpăra o casă în Sambuca, doritorii trebuie să fie de acord să cheltuiască cel puțin 15.000 de euro sau 16.700 de dolari pe renovări și să depună un depozit de garanție în valoare de 5.000 de euro sau 5.600 de dolari, bani care sunt rambursați când sunt îndeplinite condițiile de cumpărare.
Deși licitațiile caselor pornesc de la 1 euro, ele nu sunt niciodată vândute doar cu atât. De exemplu, cele 16 case din Sambuca a fost vândute cu prețuri între 1.000 de euro și 25.000 de euro.
„Acest petic fertil de pământ este numit Paradisul Pământesc, fiind situat într-o rezervație naturală, plină de istorie, înconjurat de plaje, păduri şi munţi, este o zonă paşnică şi liniştită, un refugiu idilic”, spune viceprimarul comunei Sambuca care le transmite celor care vor să investitorilor că nu vor fi dezamăgiți de alegerea făcută.
Motivul pentru care casele se vând extrem de ieftin este că autoritățile își doresc să oprească scăderea populației din zonele de sud ale Italiei.