Eu lucrez în medicină de aproape 30 de ani, niciodată nu mi s-a întâmplat – cine mă cunoaște știe despre ce e vorba – să fiu acuzat de ceva.

Mihai Daniel-Nichi:

Nepoata femeii decedate susține că bunica sa, în vârstă de 85 de ani, ar fi putut respira doar cu ajutorul unui aparat de oxigen pentru care îi trebuia recomandare medicală, a scris ea într-o postare publicată pe Facebook.  

Pentru această recomandare, tânăra povestește că a apelat la medicul Mihai Daniel-Nichi, care ar fi refuzat inițial să elibereze scrisoarea medicală pentru aparatul de oxigen destinat femeii, pe motiv că „nu poate demonstra că are nevoie de oxigen”, deși îi făcuse deja o analiză din care reieșise o saturație de oxigen scăzută. 

Familia pacientei mai susține că medicul a fost de acord să redacteze scrisoarea doar „după o atenție” – fără să precizeze despre ce fel de atenție este vorba. 

„Dar o mică minune a apărut – după o atenție, s-a putut face scrisoarea. Timp de aproximativ o oră, bunica mea a așteptat pe holul spitalului. Mai aveam nevoie de o ștampilă rotundă care se afla la o asistentă, între timp, am pus-o pe bunica în mașină. Dar după 10 minute de așteptare, inima ei s-a oprit”, scrie nepoata femeii. 

În postare, aceasta adaugă că același medic pneumolog a fost și cel care a constatat decesul pacientei. 

Libertatea a vorbit cu medicul Mihai Daniel-Nichi și am încercat să aflăm care este varianta lui în această poveste. Doctorul din Corabia neagă categoric că ar fi cerut sau primit mită și spune că nu înțelege cum de familia femeii a scris așa ceva. 

„Îi propusesem să merg acasă la dânsa să facem analiza, dar nu a dorit”

Varianta medicului este complet diferită față de cea a familiei femeii decedate – el spune că a fost de acord pe loc să elibereze scrisoarea medicală, că și-a dat seama că femeia era în stare critică și chiar se oferise să o consulte la domiciliul acesteia. 

Redăm, în continuare, o parte din discuția cu doctorul: 

– Ce ne puteți spune despre acest caz? Ce știați despre pacientă?
– Doamna nu era pacienta mea, nu știam nimic despre acest caz. A fost internată la Spitalul Corabia când eu eram în concediu (n.r. – între timp, femeia fusese externată). Pe data de 14 ianuarie, un membru al familiei a venit să mă întrebe cum poate face rost de o recomandare pentru un aparat de oxigen. Făcuse rost de aparat, de la o firmă, îl avea acasă, plătise pentru el și dorea o recomandare, o prelungire prin CNAS, ceea ce îi scutea de plata chiriei. I-am explicat că trebuie o analiză. Pe doamnă o cunoșteam cum vă cunosc și pe dumneavoastră, așa că în momentul acela i-am spus să încerce la medicină internă, iar dacă nu rezolvă, să vină la mine, că semnez cu mare drag. Chiar i-am propus să merg acasă la pacientă să fac acolo analiza, că era foarte simplu. A refuzat, a spus că nu dorește.

– Familia femeii spune că, inițial, ați refuzat să eliberați recomandarea pentru aparatul de oxigen.
– Cum puteam să spun așa ceva? I-am spus că m-aș duce acasă la ei, să o văd! Eu lucrez în medicină de aproape 30 de ani, niciodată nu mi s-a întâmplat – cine mă cunoaște știe despre ce e vorba – să fiu acuzat de ceva.

Saturația de oxigen a ieșit rău, motiv pentru care am eliberat imediat acea recomandare, am auzit că a pus-o și pe net… Nu aveam niciun motiv să nu îi dau.

– În cazul ăsta, de ce credeți că s-a ajuns ca dumneavoastră și familia pacientei să aveți variante atât de diferite asupra poveștii? Ce motive aveau să spună toate astea?
– Poate din cauza neînțelegerii medicale, poate din cauza pierderii… Nu am o explicație și nu vreau să acuz pe nimeni de nimic. Am rămas mască, ce să zic? M-a șocat.

– Ați primit mită din partea rudelor femeii?
– Acel ceva ce am primit (n.r. – se referă la presupusa mită) vi l-am dat și dumneavoastră, nu știu la ce se referă. Eu lucrez și în dispensarul TBC din Corabia, totul e gratuit, nu tăiem chitanță, nu lucrăm cu bani…

Când ați constatat decesul femeii? 
– Când rudele au venit să spună că nu mai au nevoie de scrisoarea medicală. Eu nu știam nimic (n.r. – despre ce s-a petrecut pe holurile spitalului), n-am ieșit din cabinet, mi-am văzut mai departe de consultat pacienții. Dar le spusesem să mă duc să o văd acasă – ca să nu fie în pericol, este și situația cu COVID…

Ei au venit la cabinet, au intrat cu pacienta, le-am spus că le dau scrisoarea, am făcut scrisoarea și, înainte de a face scrisoarea, când s-au dus să pună ștampila pe scrisoare, au venit să-mi spună că a decedat…

– Credeți, ca medic, că puteați face ceva pentru a preveni acest deces?
– Nu, nu cred. Nu a plecat din cabinet mai rău decât a venit, decât că nu respira bine, nu putea să respire bine, dar era și vârsta – 85 de ani, boli asociate… Nu aveai ce face nici la București – mor ei tineri, în terapie intensivă.

Dacă ar fi avut acces la aparatul de oxigen, dacă îl lua familia cu ea, ar fi putut fi salvată? 
– Nu, nu, nu e vina familiei. Acest aparat nu se folosește non-stop, cam 15 ore pe zi, altfel devine toxic. În niciun caz nu trebuie folosit permanent.

Conducerea a declanșat o anchetă

Contactat de Libertatea, managerul spitalului din Corabia, Filip Cristian, a declarat că a fost demarată o anchetă a Consiliului Etic din spital, iar rezultatele se așteaptă în această săptămână. 

Managerul a mai spus că nu poate comenta cu privire la corectitudinea tratamentului medical aplicat femeii, întrucât el nu este de profesie medic și că, din discuțiile cu doctorul pneumolog, a reieșit că acesta neagă categoric că ar fi primit mită din partea rudelor femeii decedate. 

Familia femeii nu a putut fi contactată pentru un punct de vedere. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News