În iunie 2017, Petruța Lazăr și Alexandru Ciocâlteu, în calitate de foști manageri ai Spitalului de Urgență Sf. Ioan din București, au primit o condamnare de patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de încercare de 6 ani.
Ei fuseseră acuzați de DNA de luare de mită, 670.000 de lei, respectiv 510.000 de lei, pentru încheierea și derularea unui contract public. Decizia Curții de Apel București a fost definitivă și irevocabilă: vinovați.
În procesul pe fond, Tribunalul București îi condamnase pe cei doi la 4 ani de închisoare cu executare plus pedepse accesorii, printre care și interzicerea unor drepturi ca acela de a ocupa funcții ce implică exercițiul autorității de stat și funcții de conducere în cadrul oricărei unități medicale pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei principale.
Fostului șef al ANM nu i s-a părut ciudat cazierul curat
Dosarul de angajare al Petruței Lazăr la ANM trebuia să conțină și cazierul judiciar.
Da, a avut nevoie să prezinte și cazierul și aceasta s-a conformat.
Roxana Stroe, președinta interimară a Agenției Naționale a Medicamentului în momentul transferului:
”Cazierul prezentat de Petruța Lazăr este unul curat”, a adăugat șefa ANM.
Fosta președintă susține că a aflat ulterior că noul angajat al agenției are la activ o condamnare de 4 ani primită în urmă cu mai puțin de 3 ani într-un dosar de corupție în sistemul medical.
”Nu mi-am pus nicio problemă legată de perioada de reabilitare atâta timp cât cazierul prezentat a fost unul alb”, a mai spus Stroe, precizând că transferul Petruței Lazăr a fost făcut în condiții legale și că aceasta nu ocupă o funcție decizională.
În luna mai, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, l-a numit pe medicul Eugen Bujor Almășan în locul Roxanei Stroe.
Surse judiciare: “Petruța Lazăr nu se poate reabilita mai devreme de 2023”
Conform Codului Penal, reabilitarea după o condamnare cu suspendare sub supraveghere intervine după împlinirea termenului de încercare.
În cazul condamnării Petruței Lazăr, care a primit pe vechiul Cod Penal o sentință de condamnare de 4 ani cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de încercare de 6 ani, reabilitarea intervine în iunie 2023.
”În cazul suspendării pedepsei închisorii sub supraveghere, vechiul Cod Penal prevede expres că nu poate interveni reabilitarea mai înainte de împlinirea termenului de încercare. La împlinirea termenului de încercare, reabilitarea intervine de drept dacă condamnatul nu săvârșește o nouă infracțiune și nu se pronunță revocarea suspendării”, au declarat pentru Libertatea surse judiciare.
Acestea au precizat că și noul Cod are aceleași prevederi în cazul reabilitării. ”Nu există nicio decizie de reabilitare pe numele Petruța Lazăr pe portalul instanțelor de judecată”, au mai spus sursele juridice.
De obicei, cei aflați în astfel de situații se angajează în sistemul privat până se reabilitează pentru că la privați nu este obligatoriu să prezinte cazierul judiciar așa cum este în sistemul public.
Un avocat, pentru Libertatea:
Tribunalul București spune că reabilitarea unui condamnat nu este de interes public
Libertatea a solicitat Tribunalului București să precizeze la ce dată se consideră executată pedeapsa primită de inculpata Petruța Lazăr în dosarul 24183/3/2016 prin Hotărârea 940/2017 a Curții de Apel București.
Tribunalul a considerat că cererea formulată de Libertatea nu se încadrează în categoria informațiilor de interes public. ”Pe cale de consecință, cererea formulată nu poate fi soluționată favorabil”, a precizat Tribunalul București.
Petruța Lazăr: “Am venit la ANM pentru un salariu mai bun”
– Doamna Lazăr, ne puteți spune dacă ați avut nevoie de cazierul judiciar pentru angajarea la Agenția Națională a Medicamentului?
– Da, am avut nevoie. Am solicitat la Serviciul de Cazier Judiciar din cadrul Poliției Române să-mi elibereze un certificat de cazier și l-am primit.
– Și este curat?
– Da.
– Este curios pentru că aveți o condamnare la 4 ani de închisoare cu suspendare și la momentul angajării nu trecuseră nici măcar 3 ani. Asta în condițiile în care perioada de încercare impusă prin sentința definitivă și irevocabilă expiră abia în iunie 2023, când intervine reabilitarea de drept!
– Curtea de Apel mi-a suspendat pedeapsa accesorie și pot să lucrez în domeniul medical.
– Ce funcție ocupați acum la ANM?
– La Departamentul Managementului Calității și Resurse Umane. Am venit la ANM pentru că aici am un salariu mai mare decât cel de la Parhon. Am o fată în anul 5 la Facultatea de Medicină și nevoile sunt mai mari. Să știți că am făcut acțiune la CEDO pentru că justiția română mi-a făcut o mare nedreptate.
ANM: “A prezentat cazier judiciar cu mențiunea «nu este înscris cazier judiciar»”
Într-un răspuns către redacție, Agenția Națională a Medicamentului a transmis că Petruța Lazăr a fost angajată în “funcția de șef serviciu – Serviciul asigurarea calității și registratură”.
În ceea ce privește cazierul acesteia, ANM transmise că, la angajare, Petruța Lazăr a prezentat “cazier judiciar cu mențiune «nu este înscris cazier judiciar» și acesta se află în dosarul de personal”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro