Parlamentul European a adoptat ieri la Strasbourg raportul care critica tarile europene pentru ca au inchis ochii in ceea ce priveste inchisorile secrete ale CIA si transportul de detinuti din Irak si Afganistan.
Raportul intocmit de comisia de ancheta a Parlamentului European nu are consecinte directe asupra Romaniei, desi tara noastra este citata ca fiind una dintre posibilele locatii ale unor inchisori secrete.
Conform documentului adoptat ieri, Parlamentul European “nu poate exclude, potrivit declaratiilor facute de autoritatile romane, posibilitatea ca serviciile secrete americane sa fi operat in Romania in clandestinitate”. Parlamentul European se declara “extrem de ingrijorat ca e posibil ca autoritatile romane sa nu fi avut control asupra activitatilor desfasurate de Statele Unite in baza mi-litara de pe Aeroportul Kogalniceanu”. Europarlamentarii au criticat ieri state ca Marea Britanie sau Italia pentru ca au refuzat sa coopereze.
Germania – mandate de arest emise de tribunalul din München pentru 13 agenti CIA care ar fi rapit un cetatean german de origine libaneza, Khaled el-Masri. El a stat 5 luni intr-o inchisoare din Afganistan si afirma ca a fost torturat.
Italia – un judecator va decide daca exista dovezi pentru judecarea a 26 de americani, presupusi agenti CIA, precum si a sase italieni pentru rapirea, in 2003, a clericului musulman Abu Omar. Eliberat saptamana trecuta din Egipt, Abu Omar vrea sa il dea in judecata pe fostul premier italian Silvio Berlusconi.
O comisie ancheteaza predarea cetateanului german de origine turca Murat Kurnaz, care a stat 5 ani la Guantanamo.
Spania – Curtea Suprema ancheteaza daca suspectii care au facut escale cu avioane ale CIA au fost retinuti ilegal si torturati.
Anchetele deschise de catre Parlamentul Romaniei si de catre Procuratura Generala a Portugaliei sunt in curs de desfasurare.