Salvamontiștii îndeamnă turiștii să urce pe munte echipaţi corespunzător, să ţină cont de faptul că se întunecă devreme după trecerea la ora de iarnă, dar şi că la fiecare 1.000 de metri urcaţi pe munte, temperatura e cu 6 grade mai scăzută decât în staţiuni
„Pentru o drumeţie, asiguraţi-va că purtaţi bocanci care să vă ofere aderenţă, să vă protejeze zona gleznelor şi să vă ofere confortul termic atât de necesar în aceste condiţii. Totodată, purtaţi haine adecvate, care să vă protejeze atât de frig, cât şi de precipitaţii sau vânt. Având în vedere temperaturile atât de scăzute, din rucsac nu ar trebui să lipsească nici căciulă şi chiar o pereche de mănuşi. Ţineţi întotdeauna cont că la munte vremea este schimbătoare, iar condiţiile meteo se pot modifică radical, într-un interval foarte scurt de timp, iar urcarea în altitudine face că temperatura să scadă cu 6 grade la fiecare 1.000 de metri urcaţi”, transmit salvatorii montani.
Aceştia îi sfătuiesc pe turişti ca, atunci îşi planifică drumeţia, să ia în calcul o marjă faţă de timpul normal de parcurgere, deoarece deplasarea pe zăpadă este mult mai dificilă.
De asemenea, cei care urcă pe munte ar mai trebui să aibă cu ei provizii de lichide, preferabil calde, păstrate în recipiente tip termos, dar şi ochelari de soare cu factor de protecţie UV sau polarizați, care protejează ochii în zilele senine, când lumina reflectată de zăpadă este puternică.
Zăpada a început să se aștearnă de ieri la Bran, dar și la Poiana Brașov, iar drumarii au ieșit să curețe drumurile. În cea mai înaltă localitate din România, la Fundata, în județul Brașov, a nins ca-n povești, iar imaginile spectaculoase cu zăpada au fost filmate și apoi publicate pe pagina de Facebook Pro Fundata.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro