El afirmă, într-un articol publicat vineri, 20 octombrie, de Politico, faptul că explozia de săptămâna aceasta de la spitalul Al Ahli din Fâșia Gaza – despre care se crede că a ucis sute de palestinieni – indică faptul că „îngrijorările legate de o catastrofă umanitară în Gaza au înlocuit acum furia și durerea comună” legate de atacurile inițiale ale Hamas și că „furia de pe străzile arabe face ca perspectiva unei escaladări să fie mai probabilă”.
„Între timp, neajunsurile strategiei Israelului ca răspuns la brutalitatea Hamas devin din ce în ce mai greu de ignorat”, a scris el.
„Toate acestea sugerează necesitatea unei noi strategii în Orientul Mijlociu – una care să rezolve unele dintre problemele de bază care au fost expuse de evenimentele devastatoare din această lună și, în același timp, să prevină noi amenințări la adresa securității Israelului”, a adăugat Ivo Daalder.
Referindu-se la avertismentele voalate ale președintelui SUA, Joe Biden, adresate Israelului în timpul vizitei sale din această săptămână, Daalder notează: „Biden nu a fost pe cale să spună Israelului ce să facă. Dar declarația sa sugerează îndoieli din ce în ce mai mari cu privire la cursul pe care se află guvernul israelian – și are dreptate.”
Problema centrală cu care se confruntă Israelul este că strategia pe care a dezvoltat-o ca răspuns la brutalitatea șocantă a masacrării în masă a peste 1.300 dintre cetățenii săi este puțin probabil să funcționeze. Cum poate Israelul să zdrobească Hamas fără să provoace, de asemenea, pierderi masive și inacceptabile în rândul populației civile din jur? Și chiar dacă poate, cine va conduce Gaza după aceea? Aceste întrebări sunt urgente, dar rămân fără răspuns.
Ivo Daalder, fost ambasador al SUA la NATO
„Nu este clar că vasta campanie de bombardamente – cea mai mare pe care Israelul a lansat-o vreodată împotriva Gaza – va zdrobi cu adevărat Hamas, în contextul în care mulți dintre liderii săi nu se află în Gaza. Nici ofensiva terestră mult așteptată nu are șanse de reușită, cu excepția cazului în care, adică, intenția este de a goli în întregime teritoriul de populația sa – ceea ce nimeni din Israel nu sugerează să fie făcut”, subliniază Daalder.
„Ceea ce vrea să facă Israelul este să restabilească descurajarea, iar campania de bombardamente a făcut probabil acest lucru. Dar este important să înțelegem că ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie a fost mai puțin un eșec al descurajării, ci mai degrabă o greșeală uriașă operațională și de informații din partea Israelului”, punctează fostul ambasador.
El spune că este timpul să „abordăm problemele de fond puse în evidență de acest conflict devastator”, înainte de a-i îndemna pe lideri să facă din rezolvarea problemei palestiniene o prioritate – precizând că acest lucru se poate întâmpla doar printr-o soluție cu două state.
„Oricare ar fi particularitățile, acum este momentul pentru o corecție fundamentală a cursului – înainte ca un dezastru și mai mare să se producă”, a conchis el.
Foto: Profimedia Images
Aura1 • 21.10.2023, 08:05
Să sperăm că vor fi găsite aceste corecții pentru evitarea unui dezastru și mai imens.