Strategia ”România 2040”, un proiect de lege elaborat de Executivul condus de Viorica Dăncilă, a fost pus în dezbatere publică, pe site-ul Secretariatului General al Guvernului. Potrivit proiectului, Parlamentul va decide, printr-o comisie specială, condusă de președintele Camerei Deputaților, în prezent Liviu Dragnea, evoluția țării până în 2040, iar toate Guvernele viitoare vor fi obligate să aplice prevederile din această strategie. Comisia va fi finanțată din bugetul Parlamentului.
Strategia „România 2040” se va elabora sub directa responsabilitate a Parlamentului, care va asigura conducerea şi coordonarea întregului proces, se arayă în proiectul de lege care a apărut pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.
Pentru elaborarea strategiei se înfiinţează Comisia „România 2040”, un organism consultativ, fără personalitate juridică careare ca atribuţii principale: pregătirea proiectului de strategie, fundamentarea acesteia, realizarea de scenarii de dezvoltare şi armonizarea şi integrarea contribuţiilor instituţiilor publice, a partidelor şi organizaţiilor neguvernamentale.
Comisia, condusă de Liviu Dragnea, formată din reprezentanții tuturor instituțiilor, de la Președintele României, la partide și Academia Română
Comisia „România 2040” este condusă de Preşedintele Camerei Deputaţilor, se arată în proiectul Executivului.
Comisia „România 2040” este alcătuită din:
a) Reprezentanţi ai Guvernului României;
b) Reprezentanţi ai Presedinţiei României;
c) R eprezentanţi ai partidelor parlamentare;
d) Reprezentanţi ai comisiilor de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor
e) Reprezentanţi ai Academiei Române;
f) Reprezentanţi ai Consiliului de Programare Economică şi ai Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză;
g) Personalităţi ale ştiinţei, din mediul academic şi universitar desemnaţi de conducerea Comisiei „România 2040”, la propunerea Consiliului de Programare Economică.
În plus, la şedinţele Comisiei „România 2040” pot participa, în calitate de invitaţi, reprezentanţi ai instituţiilor publice, organismelor neguvernamentale, ai sindicatelor şi patronatelor, în baza convocărilor nominale ale conducerii Comisiei „România 2040”.
În vederea asigurării consensului naţional şi a validării direcţiilor de dezvoltare , Comisia „România 2040” va organiza dezbateri publice, sub forma unor forumuri naţionale, cu participare deschisă, în care se vor prezenta rezultatele de etapă.
Strategia de dezvoltare se va elabora prin fundamentarea a trei scenarii: optimist , moderat şi pesimist, diferenţiate în raport cu premisele, obiectivele şi linii le directoare stabilite de Comisia „România 2040”.
Toate Guvernele viitoare, obligate să introducă în programele de guvernare obiectivele ”Strategiei România 2040”
Activitatea Comisiei „România 2040” se va finaliza cu proiectul următoarelor documente:
a) Declaraţia politică de asumare a Strategiei naţionale pe termen lung „România 2040”;
b) Strategia naţională pe termen lung „România 2040”;
c) Prognozele şi scenariile de dezvoltare, precum şi detalierea acestora sub forma unui raport de fundamentare;
d) Propuneri de actualizare a strategiilor sectoriale şi principalelor politici publice necesare pentru implementarea Strategiei „România 2040”
Odată cu intrarea în vigoare a prezentei legi, se instituie obligativitatea includerii în programele de guvernare aprobate în Parlament a principalelor obiective strategice prevăzute în Strategia „România 2040”.
În plus, Odată cu intrarea în vigoare a prezentei legi, se instituie obligativitatea includerii în programele de guvernare aprobate în Parlament a principalelor obiective strategice prevăzute în Strategia „România 2040”.
Cheltuielile legate de organizarea, funcționarea și activitatea specifică a Comisiei „România 2040” se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Camerei Deputaţilor, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate prin Legea bugetului de stat pe anul 2018 nr. 2/2018/ .
PSD a votat, la Congresul Extraordinar din luna martie, cinci convenții. Una dintre ele se intitulează ”Convenția națională România 2040. Politici și programe de dezvoltare strategică a României în următoarele două decenii”. ”Va fi lansată, în dezbatere publică, în următoarele luni”, spunea atunci președintele PSD, Liviu Dragnea.
Citește și: REPORTAJ/Pompierul care stinge incendii și salvează vieți este, în timpul liber, pictor de icoane. ”Nimic nu m-ar putea determina să renunț la pictură”