Un orășel idilic din estul Germaniei s-a redeschis de joia trecută pentru vizitatorii care au un test negativ COVID, chiar dacă aproape întreaga țară se află în mijlocul unei carantine impuse pentru a controla cel de-al treilea val pandemic, unul foarte agresiv.

Este o veste bună, după cinci luni în care restaurantele și hotelurile au avut ușile încuiate.

Cum funcționează lucrurile? Toți cei care vor să viziteze localitatea Augustusburg, din landul Saxonia, trebuie să se înregistreze pe un site oficial, unde vor primi un cod QR.

Apoi, trebuie să facă un test antigen. Dacă rezultatul este negativ, turiștii își pot folosi codul alocat pentru a intra în restaurante, hoteluri, magazine și muzee, scrie Euronews. Există și un castel din secolul 16 care poate fi vizitat.

Proiectul, unul pilot, este limitat la 360 de vizitatori pe zi, potrivit primarului Dirk Neubauer.

Iar primele rezultate sunt încurajatoare.

„Avem exact numărul potrivit de vizitatori, nu suntem copleșiți”, a explicat Neubauer pentru Freie Presse. „Oamenii sunt dornici să se testeze, se tratează cu respect unul pe celălalt”, a adăugat edilul.

„O bucată de normalitate”

Programul-pilot este susținut de Universitatea din Mainz și este pus la punct până la ultimul detaliu.

Un centru special pentru testare a fost amenajat, iar testele antigen sunt gratuite și doritorii se pot programa online.

Oficialii landului își pun mari speranțe în reușita proiectului.

„Acum este singurul moment în care putem să facem asta”, a explicat ministrul pentru Afaceri Economice din Saxonia, Martin Dulig.

„Cifrele (infectărilor) continuă să crească, ceea ce înseamnă că deja luăm o decizie curajoasă”, a admis el.

Testul cu rezultat negativ nu înseamnă că oamenii pot să renunțe în orice situație la regulile de bază; distanțarea fizică sau purtarea măștii sunt respectate în unele cazuri.

Doar cinci oameni din două gospodării diferite pot sta la o masă, iar angajații barurilor și restaurantelor sunt testați în fiecare zi.

„Proiectul este foarte bun, e bine să avem în cele din urmă posibilitatea de merge în restaurante sau în unele magazine”, spune, pentru Euronews, un turist, Gens Bauer.

Augustusburg are 4.500 de locuitori și un castel | FOTO: Profimedia

Un alt excursionist este ceva mai reținut. „Pe de o parte, pare că ne-am întors la normalitate, pe de altă parte, e foarte ciudat, ești special pentru că poți intra cu codul QR”, spune Olaf Mierwald.

„Iar mâine trebuie să te testezi iarăși, pentru că testul este valid doar pentru o zi”, adaugă el.

Oricum, proprietarii magazinelor și restaurantelor sunt bucuroși să accepte regulile, în special pentru că știu că proiectul s-ar putea încheia foarte repede.

„Oamenii au venit de peste tot și au acceptat măsurile de protecție”, a declarat patronul clubului de schi „Rosts Wiesen”, Uwe Schreier, citat de Freie Presse.

În ciuda nesiguranței, echipa sa este bucuroasă că s-a întos la muncă după cinci luni de inactivitate și pierderi financiare.

„Rosts Wiesen” are un restaurant, școală de schi și pârtii, dar venirea căldurii i-a dus pe oameni spre terase, spre terenurile de sport sau locurile de joacă pentru copii.

Oamenii stau la mese fără măști, separați de pereți de plastic. „O bucată de normalitate”, cum spune un vizitator, citat de Freie Presse.

„Avem nevoie de o perspectivă”

Bucuria ar putea fi însă de scurtă durată.

Dacă numărul de pacienți din clinicile din Saxonia va trece de 1.300, Augustusburg va reintra în lockdown – lucru foarte posibil, după weekendul de Paște.

Însă oficialii văd în acest proiect-pilot un experiment pentru căutarea unei alternative la restricțiile dure.

„Va trebui să trăim cu virusul. Nu o să dispară nici anul acesta. Însă avem nevoie în cele din urmă de o perspectivă, de o strategie a speranței pentru Saxonia. Și de aceea sunt încrezător că aceasta este cea mai bună modalitate de a merge mai departe”, a spus Dulig.

Lucru cu care primarul este de acord. „Totul ține de găsirea unei alternative. Dacă în toamnă vom fi iarăși în situația de a căuta o alternativă la lockdown, atunci vom fi fericiți că am găsit-o deja”, a spus Neubauer.

Urmărește-ne pe Google News