Oficialii israelieni au anunțat în mod repetat în ultimele săptămâni determinarea de a eradica Hamas, după atacul din 7 octombrie, iar guvernul a semnalat intenția de a lansa o iminentă operațiune terestră în Gaza, deja devastată de o lungă campanie de bombardamente.

Dar când tancurile și trupele armatei israeliene (IDF) au intrat, în sfârșit, în Fâșie, vineri noapte, nu a fost vorba de invazia la scară largă la care se așteptau unii.

Primele mișcări, chiar și obiectivele pe termen scurt ale asaltului terestru au rămas în mare parte secrete. Armata israeliană (IDF) a difuzat duminică scurte clipuri video, alb-negru, care arătau tancuri, buldozere și trupe de infanterie în interiorul Gaza.

Numărul de soldați, unitățile lor, numărul de blindate și cât de departe au pătruns în Gaza nu au fost însă dezvăluite.

Actuali și foști oficiali au declarat pentru Financial Times că amploarea aparent limitată a incursiunii inițiale a Israelului – pe care premierul Benjamin Netanyahu a numit-o „a doua etapă” a războiului cu Hamas – a reflectat un amestec complex de factori.

Practic, Israelul a vrut să își maximizeze avantajul puterii de foc asupra organizației teroriste și să își reducă la minimum propriile victime, încercând în același timp să evite atragerea altor adversari – precum Hezbollah – în război, au adăugat aceștia.

Toți oamenii lui Klaus Iohannis din funcții publice bine remunerate. Președintele a ratat negocierea pentru propria persoană
Recomandări
Toți oamenii lui Klaus Iohannis din funcții publice bine remunerate. Președintele a ratat negocierea pentru propria persoană

La nivel tactic, incursiunea de o amploare relativ redusă a însemnat că trupele pot fi mai bine protejate – un lucru vital, în condițiile în care Hamas a petrecut ani de zile pregătind apărarea.

„Nu ne asumăm niciun risc”, a declarat Amir Avivi, fost comandant adjunct al Diviziei Gaza a armatei israeliene. „Când soldații noștri fac manevre, facem acest lucru cu artilerie masivă, cu 50 de avioane deasupra capului distrugând tot ce mișcă”, a explicat el.

 

În loc de un asalt masiv, analiștii militari au spus că militarii israelieni se deplasează încet, cu prudență în interiorul Fâșiei, eliminând capcanele și tunelurile, pregătind coridoare pentru desfășurarea rapidă a tancurilor și trupelor la periferia orașului Gaza.

Duminică, trupele israeliene operau mai ales la marginea enclavei înguste, în câmpurile agricole și în satele pustii, precum și în jurul punctului de trecere Erez din nordul Gaza, a declarat pentru Washington Post Michael Milshtein, șeful Forumului de Studii Palestiniene de la Universitatea din Tel Aviv și fost membru de rang înalt al serviciilor de informații ale apărării israeliene.

Cei 50 de consilieri din cele 8 partide care fac parte din noul Consiliu General al Municipiului București | VIDEO
Recomandări
Cei 50 de consilieri din cele 8 partide care fac parte din noul Consiliu General al Municipiului București | VIDEO

Cu un ochi spre Hamas, cu celălalt spre Hezbollah

Oficialii spun că luptele din Gaza vor fi intense: Hamas s-a antrenat pentru conflictul urban și a construit o rețea uriașă de tuneluri, care ajută la deplasarea luptătorilor și a armelor, fără detecție. De asemenea, gruparea palestiniană are un arsenal de arme antitanc și dispozitive explozive improvizate.

Luni, IDF a anunțat că „mai mulți teroriști” au fost eliminați, aceștia fiind baricadați în clădiri civile și tuneluri. De asemenea, un avion israelian a lovit un sistem de lansare a rachetelor antitanc, aflat lângă universitatea Al-Azhar, din orașul Gaza.

Oficialii israelieni au fost discreți în privința desfășurărilor precise. Dar oficialii spun că mobilizarea treptată a forțelor are drept scop, pe de o parte, reducerea probabilității ca Hezbollah, puternica grupare libaneză susținută de Iran, să se alăture conflictului.

Angajarea unui număr mai mic de trupe în Gaza permite o desfășurare mai rapidă în nord, dacă Hezbollah ar intra în război, a explicat pentru Financial Times o persoană informată despre planurile de luptă ale Israelului.

„Cred că mesajul israelienilor (privind ofensiva terestră) este foarte deliberat”, a declarat un diplomat occidental citat de Financial Times. „Au fost îngrijorați că Hezbollah și Iranul ar putea vedea invazia terestră ca pe un declanșator pentru un soi de escaladare, de aceea nu au numit-o invazie terestră”, a mai spus acesta.

Vladimir Putin a condus antrenamentul forțelor nucleare ruse, în timpul căruia a fost testată „o lovitură nucleară masivă” | VIDEO
Recomandări
Vladimir Putin a condus antrenamentul forțelor nucleare ruse, în timpul căruia a fost testată „o lovitură nucleară masivă” | VIDEO

Incursiunea inițială limitată a fost, de asemenea, o reflectare a faptului că promisiunea lui Netanyahu de a distruge Hamas și de a o alunga din Fâșia Gaza este prea mare pentru a fi finalizată rapid, a declarat Yaakov Amidror, un membru al Institutului Evreiesc pentru Securitate Națională din America și fost consilier de securitate națională.

„Obiectivul nu este unul tactic pe care îl vom atinge mâine”, a spus el, adăugând că se așteaptă ca operațiunea să dureze între șase luni și un an.

„Ceea ce vedeți este prudență la nivel tactic – de ce să pierdem mai mulți soldați decât este necesar? – și o înțelegere a faptului că obiectivul este atât de mare, încât oricum nu poate fi atins în următoarea săptămână”, a explicat expertul.

Alți observatori consideră că amploarea incursiunii inițiale este un semn că Israelul urmărește un obiectiv ceva mai puțin ambițios decât răsturnarea Hamas.

„Se pare că scopurile lor sunt mai mici decât eliminarea completă a Hamas din Gaza. Se pare, în schimb, că se află în poziția în care vor să degradeze atât infrastructura militară, cât și să ucidă conducerea”, a declarat diplomatul occidental. „Dar răspunsul onest este că încă nu au precizat cu adevărat care este obiectivul final, poate pentru că nu l-au elaborat cu adevărat”, a mai spus el.

Unde se află trupele israeliene?

Incursiunile inițiale ale Israelului în Gaza au avut loc în apropiere de Beit Hanoun, în nordul Fâșiei Gaza, și de Bureij, în centrul Fâșiei, scrie Washington Post. Analiștii spun că această abordare sugerează că Israelul ar putea încerca să înconjoare treptat orașul Gaza, despre care oficialii israelieni susțin că este baza pentru o mare parte din infrastructura militară a Hamas.

Amos Harel, corespondent militar și autor al unei cărți despre conflictul israeliano-palestinian, a declarat că forțele israeliene s-au deplasat între trei și patru km în interiorul Fâșiei, dar că nu s-au angajat încă în lupte urbane majore. „Logica pare să fie aceea de a aplica presiune, de a-i forța pe luptătorii Hamas să iasă (din tunelurile lor) și apoi de a-i lovi”, a spus el pentru cotidianul american.

Surprizele strategiei israeliene în Gaza. Mulți experți așteptau o invazie terestră masivă, armata israeliană a venit cu un alt plan
Israelul a început o incursiune terestră în Gaza. Cu albastru: unde au ajuns, duminică, forțele israeliene. Sursa: Financial Times, Institute for the Study of War, AEI’s Critical Threats Project

Times of Israel a citat martori oculari palestinieni care au spus că tancuri israeliene ar fi ajuns chiar la periferia orașului Gaza.

Duminică seara, armata israeliană a raportat că trupele sale au dat peste luptători Hamas care ieșeau din puțul unui tunel din Gaza, în apropiere de punctul de trecere Erez, în nord. „În urma identificării, soldații s-au confruntat cu teroriștii, ucigându-i și rănindu-i”, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF.

O persoană familiarizată cu planurile de luptă ale Israelului a declarat însă pentru Financial Times că până duminică dimineață, rezistența pe care Israelul a întâmpinat-o nu a fost „majoră” și nu era clar de ce Hamas nu a tras mai multe rachete antitanc asupra vehiculelor blindate ale IDF, la intrarea în Gaza.

Alții au avertizat împotriva unei interpretări pripite a răspunsului Hamas în acest stadiu incipient, mai ales că serviciile de informații ale Israelului au judecat greșit capacitățile și intențiile grupului la începutul acestei luni.

„Tot ceea ce s-a întâmplat de la 7 octombrie a fost o surpriză uriașă”, a declarat Hulata. „Așadar, aș fi foarte prudent în a face evaluări cu privire la ceea ce poate și nu poate face Hamas”, a spus el.

Cuvântul de ordine: „gradualism”

Cuvântul pe care analiștii militari israelieni l-au tot folosit pentru a descrie strategia israeliană a fost „gradualism”.

Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a declarat duminică că tot mai multe trupe israeliene se alătură acum în mod continuu și gradual forțelor care luptă deja pe teren, „progresând pe etape, conform planului”.

Hagari se referea la planul în trei faze prezentat de ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, pe 20 octombrie, în cadrul unei reuniuni a Comisiei pentru afaceri externe și apărare a Knessetului.

Acesta include, în primul rând, lovituri aeriene și alte „manevre” menite să îi ucidă pe liderii militanților și să distrugă infrastructura Hamas.

Urmează apoi operațiuni de „mai mică intensitate”, cu obiectivul de a elimina „buzunarele de rezistență” și, în final, „stabilirea unei noi realități de securitate pentru cetățenii Israelului”, potrivit unei declarații emise de biroul său.

Un fost prim-ministru israelian, Naftali Bennett, a postat sâmbătă seară pe Twitter un așa-numit „Plan de asediu pentru Gaza”. Nu este clar dacă armata israeliană împărtășește viziunea lui Bennett.

Bennett a declarat că IDF ar trebui să îi „sufoce pe agenții Hamas în tunelurile lor”, în timp ce Israelul ocupă o „zonă de securitate” în interiorul Gaza până când forțele Hamas se predau și eliberează toți ostaticii.

Concret, Bennett a vorbit despre o „nouă zonă de securitate” de doi kilometri lățime de-a lungul întregii frontiere – „o fâșie permanentă”.

El a pledat pentru „putere de foc masivă și forțe terestre, precum și pentru inginerie. Imaginați-vă buldozere care să niveleze pur și simplu zona”, a spus el.

Bennett a mai spus că Israelul ar trebui să taie Fâșia Gaza în două, controlând sectorul nordic și lăsând civilii să fugă spre sud, până când „Hamas se dezarmează unilateral și eliberează toți ostaticii”.

Nu în ultimul rând, Bennett a avertizat că acest lucru ar putea dura luni sau ani.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (22)

piciusz   •   01.11.2023, 12:57

chiar daca nu au dezvaluit numarul de soldati si blindate, se vede din satelit

VarlanNeculai   •   01.11.2023, 09:02

E clar ca e strategia lor. Pacata ca nu duce spre liniste..

.ZORRO.   •   31.10.2023, 19:57

Toti liderii evrei sunt extremisti la fel ca Hamas…

Vezi toate comentariile (22)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Nord-coreenii au intrat deja în pâine în Kursk. Peste 3.000 de soldați ai Phenianului au băgat spaima în localnici
Știrileprotv.ro
Nord-coreenii au intrat deja în pâine în Kursk. Peste 3.000 de soldați ai Phenianului au băgat spaima în localnici
Marcel Ciolacu RUPE TĂCEREA despre relația cu SORINA DOCUZ, fosta soție a lui Robert Negoiță: "Ce înseamnă parteneră sau protejată? Există vreo poză în postură intimă...?"
Viva.ro
Marcel Ciolacu RUPE TĂCEREA despre relația cu SORINA DOCUZ, fosta soție a lui Robert Negoiță: "Ce înseamnă parteneră sau protejată? Există vreo poză în postură intimă...?"
Piele de găină! Momentul în care Celine Dion îi sărută mâna lui Adele. Adevărată lecție de modestie oferită de reginele muzicii
Libertateapentrufemei.ro
Piele de găină! Momentul în care Celine Dion îi sărută mâna lui Adele. Adevărată lecție de modestie oferită de reginele muzicii
Ce trebuie să pui în borcanele sau plicurile cu condimente pentru a le feri de umiditate. Așa își vor păstra aroma mai mult timp
FANATIK.RO
Ce trebuie să pui în borcanele sau plicurile cu condimente pentru a le feri de umiditate. Așa își vor păstra aroma mai mult timp
Pentru cine a părăsit-o Ilie Dumitrescu pe Nela, mama primilor 2 copii: „Semăna cu Monica Bellucci. A cucerit-o cu un tablou de Grigorescu”
GSP.RO
Pentru cine a părăsit-o Ilie Dumitrescu pe Nela, mama primilor 2 copii: „Semăna cu Monica Bellucci. A cucerit-o cu un tablou de Grigorescu”
Cum se face pâinea fără făină. Rețeta care a devenit virală pe internet
FANATIK.RO
Cum se face pâinea fără făină. Rețeta care a devenit virală pe internet
Imagini din vila de 3 milioane de euro a Vlăduței Lupău. Artista NU s-a uitat la bani când și-a amenajat casa din Cluj. Wow, ce mobilă, ce decorațiuni!!
Unica.ro
Imagini din vila de 3 milioane de euro a Vlăduței Lupău. Artista NU s-a uitat la bani când și-a amenajat casa din Cluj. Wow, ce mobilă, ce decorațiuni!!
Câți bani încasează pe lună Mircea Bravo din YouTube și Facebook
Financiarul.ro
Câți bani încasează pe lună Mircea Bravo din YouTube și Facebook
90.000 de români "speciali" vor avea pensii majorate şi vor primi măriri mai dese
Observatornews.ro
90.000 de români "speciali" vor avea pensii majorate şi vor primi măriri mai dese
Horoscop 30 octombrie 2024. Fecioarele trec ușor peste anumite neplăceri, cele provocate de cuvintele nepotrivite pe care le aleg cei din jur
HOROSCOP
Horoscop 30 octombrie 2024. Fecioarele trec ușor peste anumite neplăceri, cele provocate de cuvintele nepotrivite pe care le aleg cei din jur

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI