Un nou studiu a dezvăluit că emisiile uriașe de gaze cu efect de seră generate de industrie, agricultură și transport subțiază simțitor stratosfera, acel strat al atmosferei ce conține pătura de ozon și care absoarbe cea mai mare parte a radiațiilor UV.
Cercetătorii au descoperit că grosimea stratului atmosferic s-a redus cu 400 de metri, începând cu anii 80, și se va subția cu încă un kilometru până în 2080, potrivit The Guardian.
În aprilie, oamenii de știință au arătat cum criza climatică a schimbat axa Pământului, pe măsură ce topirea masivă a ghețarilor redistribuie greutatea pe tot globul.
Subțierea stratosferei este un alt semnal puternic al crizei climatice și al influenței omului la scară planetară, susține Juan Anel, de la Universitatea Vigo, din Spania. „Este șocant”, a precizat acesta.
Oamenii de știință știau deja că troposfera (stratul inferior al atmosferei) crește în înălțime pe măsură ce cresc emisiile de carbon și au emis ipoteza că stratosfera se va micșora.
Noul studiu este însă primul care demonstrează acest lucru și care arată că stratosfera s-a contractat pe tot globul încă din anii 80, când au fost adunate pentru prima dată datele prin satelit, potrivit The Guardian.
Noua cercetare arată clar și că nivelul de dioxid de carbon este cel care stă la baza contracției constante a stratosferei.
„Poate afecta traiectoriile sateliților, propagarea undelor radio și, în cele din urmă, performanța generală a sistemului de poziționare globală și a altor sisteme de navigație spațială”, transmit cercetătorii, legat de acest fenomen.