„Domniță, roșioare?”. „Haide, domnul meu, cireșe pietroase, de grădină”. „Șervețele, servețele, trei role, zece lei”. „Bujoru fermecat, cinci lei firul”.

Auziți asta în fiecare zi. Bucureștiul e invadat de comerțul ambulant. Oriunde există un vad bun, comercianții își confecționează tarabe din lădițe de plastic sau vin cu propriile tarabe pe roți și vând tot ce găsesc. Sau pur și simplu își întind marfa pe asfalt.

Fructe și legume, dar și flori, toate se vând ilegal pe domeniul public

De la leucoplast cu rivanol, la șepci și umbrele, la roșii, castraveți, ceapă și usturoi, cartofi noi, dar și fructe de sezon, căpșune, cireșe și caise, toate se vând pe străzile Capitalei.

Nimeni nu deține vreo autorizație sau vreun certificat de producător. De multe ori marfa e cumpărată în cantități mari de la angro, apoi „șeful operațiunii” o distribuie în mai multe puncte de vânzare, aplică un adaos comercial generos și ziua pornește la drum.

Marfă de la angro vândută ilegal la colț de stradă

Comercianții nu au nicio teamă că blochează domeniul public și vând roșii, ardei sau castraveți

Așa se întâmplă și în sectorul 6. Zona din jurul Pieței Crângași e un adevărat furnicar al comercianților ilegali. Vin dis-de-dimineață cu dube burdușite cu fructe și legume și ocupă ilegal domeniul public în mai multe zone ale cartierului. Își confecționează propriile tarabe, blochează circulația oamenilor și se instalează în fața zonelor cu vad.

La mai puțin de 500 de metri de Piața Crângași își are birourile Administrația Piețelor din sector. Într-un răspuns oficial pentru Libertatea, Marius Lăcătuș, directorul general, a declarat referitor la comerțul stradal din sectorul 6: „Administrația Piețelor nu a aprobat funcționarea comercianților ambulanți”. Aceștia există însă din zece în zece metri.

111

sesizări în ceea ce privește comerțul stradal au primit anul trecut reprezentanții Poliției Locale din sectorul 6.

Acesta este singurul comerciant ce are contract cu Administrația Piețelor Sectorului 6

Administrația Piețelor din sectorul administrat de liberalul Ciprian Ciucu a avizat amplasarea unui singur cort, chiar la ieșirea de la gura de metrou Crângași: „Există un singur comerciant care deține o structură de vânzare cu titlu valabil. Societatea își desfășoară activitatea pe platoul din proximitatea gurii de metrou Crângași, pe care îl deține pe bază de contract încheiat cu instituția noastră, ceilalți comercianți ocupând în mod ilegal terenul”.

Prețuri ca la supermarket, cu degustare gratuită

Prețuri ca la supermarket: cu virgulă și 99 de bani

Între timp a venit un transport de roșii. „Hai, domniță, să-ți dau roșii proaspete!”, sună mesajul negustorului. Care scoate repede din traistă un carton și un marker și își trece prețul ca la supermarket. Roșii românești foarte, foarte dulci, 8,99 de lei/kg. Lipsește doar cardul de hiperpuncte al clienților.

Vizavi au venit caisele. Cum sunt primele din zonă prețul este pe măsură: 10,99 de kilogramul. Lumea se oprește, gustă, negociază, prețul nu scade și pleacă mai departe. Sunt și doritori, iar comercianții ilegali pleacă acasă în fiecare seară cu un profit frumușel.

Găsești tot ce vrei: cireșe, căpșune, usturoi și flori

649 de amenzi și 93 de avertismente au dat oficialii Poliției Locale a sectorului 6 în 2020, pentru activităţi comerciale ilicite. Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 406.800 de lei

Printre zecile de lădițe cu căpșune, roșii și castraveți își mai face apariția din când în când și Poliția Locală. „Acţiunile de control au caracter permanent, aplicându-se, de câte ori este cazul, sancţiuni contravenţionale, cu scopul de a descuraja astfel de practici în sectorul 6”, se arată într-un răspuns al Serviciului Relaţii cu Presa, Transparență și Protocol al Primăriei Sectorului 6, pentru Libertatea.

Care citează dintr-o lege adoptată de Parlamentul României, pe 30 octombrie 2020, privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite (…) privind protecția consumatorilor.

Se interzice comercializarea de produse sau prestarea de servicii, după caz, care nu îndeplinesc condiţiile stabilite prin lege sau de bunuri a căror provenienţă nu este dovedită, în condiţiile legii. Prin documente de provenienţă se înţelege, după caz, factură fiscală, factura, avizul de însoţire a mărfii, documentele vamale, factura externă sau orice alte documente stabilite prin lege.

Textul de lege:

Amenzile n-au efectul scontat

Marfă cât cuprinde și cărucioare pentru aprovizionare

Oficialii Primăriei Sectorului 6 știu și recunosc că vânzătorii ambulanți ocupă ilegal domeniul public și au cerut intensificarea controalelor. 

„Având în vedere prevederile legale în vigoare, prin care și alte instituții ale statului au competențe directe pentru sancționarea persoanelor care desfășoară comerț stradal neautorizat, am solicitat acestora inițierea unor acțiuni comune în vederea combaterii acestui fenomen”, au transmis aceștia.

Amenzile aplicate nu par însă să-i descurajeze pe comercianții ilegali. De ce? Răspunsul îl oferă tot oficialii Primăriei Sectorului 6: „De la începutul anului 2021, polițiștii locali din cadrul Direcției Ordine Publică au aplicat 1.935 de sancțiuni contravenționale cu amenzi în valoare totală de 1.651.200 de lei. Sancțiunile aplicate nu au efectul scontat din cauza faptului că acestea nu sunt achitate și nu pot fi urmărite în debit pentru că persoanele respective nu au proprietăți sau venituri”.

500

de lei este amenda minimă pe care o poate primi un comerciant ilegal, amendă ce poate ajunge până la 18.000 de lei, în funcție de gravitatea faptei săvârșite.

Aceleași măsuri sunt aplicate și împotriva celor care încearcă să-și rotunjească pensia vânzând ce au prin gospodărie: de la pătrunjel și mărar, la legume, ouă, lapte sau brânză.

Imaginile cu femei în vârstă care își abandonează marfa când poliția își face apariția pentru a scăpa de amenzi nu lipsesc din nicio relatare despre descinderile organizate de administrație.

Legat de acest aspect, Primăria a răspuns: „La nivelul instituției noastre nu s-au primit sesizări și nici nu avem cunoștință despre faptul că polițiștii locali ar aplica sancțiuni contravenționale în mod diferențiat”.

Polițiștii locali constată și sancționează contravențional comerțul neautorizat doar în baza dispozițiilor H.C.G.M.B. nr. 118/2004, care prevede sancționarea faptelor de comercializare de produse alimentare și nealimentare în sediu fix sau ambulant care se desfășoară pe trotuarele aferente rețelei stradale principale.

Răspunsul Primăriei Sectorului 6:

Foto: Andrei Crăițoiu

 
 

Urmărește-ne pe Google News