O slujba stresanta poate creste riscul de maladii cardiace, potrivit cercetatorilor britanici. La studiul intreprins de acestia in perioada 1960 – 1985 au participat peste 10.000 de functionari din serviciile publice, cu varste sub 50 de ani.

Persoanele care au declarat ca munca lor este stresanta au fost, totodata, cele care prezentau cu 70% mai multe riscuri de a dezvolta o boala de inima, fata de cele care nu se simteau stresate din cauza slujbei. In plus, cei apasati de griji la ‘job beneficiau de mai putin timp pentru a face exercitii fizice si a se alimenta corect si prezentau deja semne vizibile ale unor schimbari biologice importante.

?n afara de faptul ca au primit informatii despre atitudinea subiectilor fata de slujba, cercetatorii au monitorizat variatiile de puls, tensiunea arteriala si cantitatea de cortizol (hormonul stresului) din sange. De asemenea, au tinut cont de factori care pot afecta sanatatea, precum sedentarismul, fumatul si consumul de alcool. Apoi au calculat numarul de subiecti care, pe parcursul studiului, au dezvoltat boli de inima sau care au suferit un infarct si numarul de decese provocate de maladii cardiace. Profesorul Tarani Chandola, de la Colegiul Universitar din Londra, coordonatorul studiului, a declarat: ‘Pe parcursul celor 12 ani am descoperit ca stresul cronic provocat de slujba e asociat cu boala coronariana cardiaca si ca aceasta asociere este mai puternica in randul barbatilor si femeilor, cu varste sub 50 de ani.

Studii anterioare au demonstrat ca angajatii fara functii de conducere prezinta mai multe riscuri de a dezvolta maladii cardiace, insa acestea din urma indica faptul ca riscurile sunt egale la toti angajatii, indiferent de pozitia ierarhica.

Urmărește-ne pe Google News