Cauze emotionale de stres
Un bun diagnostician poate descoperi ca de multe ori oboseala este urmarea unui soc emotional (divort, deceptii, decesul cuiva apropiat, despartiri) care s-a petrecut cu mai mult timp in urma. Chiar si evenimente fericite pot declansa astfel de stari – de exemplu, nasterea unui copil. La un an sau aproape doi de la nasterea bebelusului, o data cu instalarea deplina a asteniei cronice, unele mame pot claca nu numai fizic, dar si psihic, de multe ori efectele resimtindu-se si in planul casniciei.
Cauze organice
Asa cum am precizat, astenia cronica genereaza scaderea imnunitatii, ceea ce duce la patrunderea usoara a unor factori cauzatori de infectie sau activarea celor care se afla deja in organism. Este cazul unor virusuri “somnolente” cum este citomegalosvirusul, virusurile hepatice sau virusul Epstein-Barr.
Se impune in aceste conditii o evaluare atenta si amanuntita, de un medic internist, pentru a exclude o eventuala parazitoza, o intoxicatie cronica, o scleroza multipla sau alte boli sistemice, infectie cu HIV etc.
Terapia cu vitamine si minerale
O alimentatie corecta, vitaminoterapia, substante minerale si oligoelementele, ceaiurile din anumite plante, pana la aromoterapie si gimnastica – toate pot face minuni. Unii specialisti recomanda doua zile de post (numai cu legume si fructe) inainte de inceperea unei cure de revigorare, care dureaza, de regula, o luna:
– vitamina B complex (de trei ori pe zi);
– vitamina A (800 u.i.) si vitamina E;
– vitamina C in doza foarte mare (pana la 5g/zi);
– preparate de magneziu, fier, lecitina, potasiu, calciu, zinc si selenium.
Se vor evita cafeaua, ciocolata, ceaiul negru, cola, limonadele, crustaceele, conservele. In schimb, se recomanda miere, propolis si polen, cu actiune neurotonica, coacaze negre (sau extract – doua capsule) usturoi, cretisoara, patrunjel, hrean (au valoare si efecte de antibiotice naturale). Pentru cei cu probleme gastrointestinale, dupa masa se recomanda infuzie de fenicul sau capsule cu extract de semnite de fenicul.
Ceaiuri si tincturi
Curele de ceaiuri dureaza de regula trei-patru saptamani, dupa care se fac pauze de cate o luna, apoi se reiau. Echinaceea si radacina de ginseng contribuie la intarirea sistemului imunitar. Ceaiurile de urzica, barba-ursului, papadie, trifoi rosu si trei-frati-patati curata sangele, au efect diuretic, depurativ. Se beau doua-trei cani pe zi.
Prof. Messegue recomanda dimineata si seara, in cazul oboselii produse de un soc emotional, cate o cana mare de ceai de busuioc, portocal amar, coada-soricelului, salvie, maghiran, rozmarin, fiecare cate 50 g; se lasa 10 mi-nute sa infuzeze si se poate indulci. El recomanda evitarea carnii rosii sau prea grasa, inlocuirea cu peste sau ou, cereale integrale; suprimarea completa a alcoolului. Inainte de pranz si cina, luati doua capsule de extract de coada-calului, pentru purificarea organismului, curatarea rinichilor, fixarea calciului si magneziului. Celor care adorm mai greu, fitoterapeutii le recomanda doua capsule cu extract de sulfina inainte de culcare, timp o saptamana pe luna.