informatii utile despre ticuri si mai ales despre cum se poate renunta la aceste proaste obiceiuri.
Exista trei tipuri de ticuri: motorii (implicand miscari ale corpului), vocale (implicand sunete sau cuvinte) si complexe (incluzand secvente complicate de ticuri vocale si motorii). Cele mai frecvente sunt ticurile implicand zona capului (clipit, miscari ale buzelor, balansarea capului, spasme ale muschilor fetei s.a.).
Ticurile sunt uneori discrete si de multe ori acceptabile pentru persoana afectata si pentru cei din jur. Tocmai de aceea, foarte multi oameni care au ticuri (cei care nu au avut ticuri sunt o exceptie rarisima) nu au apelat niciodata la serviciile unui profesio-nist (psihiatru, psiholog, psihoterapeut). Exista insa si ticuri stanjenitoare si chiar chinuitoare. De exemplu, un tic vocal implicand cuvinte obscene sau ticuri care pot fi interpretate ca atitudini ostile sau dispretuitoare (ridicarea repetata a unei sprancene in cursul unei discutii cu seful ii poate sugera acestuia ca ai o atitudine aroganta).
Cum se poate reduce severitatea ticurilor
* incercati sa dormiti mai mult si mai bine. Oboseala accentueaza ticurile;
* Alimentatia adecvata e importanta. Ea are un efect mai degraba indirect, prin marirea rezistentei la stres;
* Reduceti stresul. Uneori severitatea ticurilor este o oglindire fidela a nivelului de stres;
* Daca nici una din metodele de mai sus n-a dat roade, apelati la medicamentele recomandate de medic. insa nu uitati ca ticurile trebuie tratate cu medicamente doar daca produc o scadere semnificativa a calitatii vietii.