petrecem din ce in ce mai mult timp in fata televizorului sau a calculatorului”, explica Kunesova, presedintele Asociatiei de Studii privind Obezitatea din Cehia. „inainte, oamenii mergeau pe jos in fiecare zi macar pana la piata, acum merg cu masina la hipermarket”, spune medicul.
Daca obezitatea este acum o problema de sanatate mondiala, fenomenul a devenit din ce in ce mai mult o preocupare si in Europa Centrala si de Est, unde procentul persoanelor supraponderale este printre cele mai ridicate din lume.
„Generatiile mature continua sa aiba un regim alimentar nesanatos, foarte bogat in grasimi, in timp ce tinerii sunt atrasi de fast-food, omniprezent in reclame”, adauga Maria Kunesova.
in sala de asteptare, Eva, o femeie de 66 de ani si 148 de kilograme, este de acord. „Sub comunism, nu prea erau motive de fericire si ma consolam mancand. Acum, stau acasa si ma uit la televizor”.
in fosta Iugoslavie, Bulgaria si Slovacia, peste jumatate din populatie are o greutate peste cea normala. in Letonia, patru femei din cinci – trei din cinci in Ungaria – sunt cel putin supraponderale. in aceeasi situatie se afla trei sferturi din barbatii din Cehia. Svetoslav Handjiev, presedinte al Asociatiei bulgare de Studii privind Obezitatea, are o alta explicatie pentru extinderea acestui fenomen.
„Stresul si saracia din perioada postcomunista au generat obezitatea. Majoritatea bulgarilor fac economii cumparand alimente de calitate mai slaba si nu mai au timp sa faca sport”, spune el.
si in Ungaria, numarul persoanelor obeze s-a dublat in ultimii sapte ani, Ministerul Sanatatii estimand ca numai 12 la suta din populatie are o alimentatie sanatoasa si echilibrata.
Profesorul Philip James, presedinte al Grupului de Lucru International impotriva obezitatii, considera ca anii de comunism sunt responsabili de extinderea fenomenului in tarile est-europene, pentru ca incurajau productia si consumul unei mari cantitati de carne si grasimi.
Obezitatea este cauza a numeroase probleme de sanatate, de la diabet la maladii cardiovasculare. in Bulgaria, un procent de 66 la suta din decesuri se datoreaza maladiilor cardiovasculare, fata de 47 la suta in Europa de Vest.