O echipa de oameni de stiinta britanici sustine ca a gasit dovezi care demonstreaza felul in care stresul la locul de munca mareste riscul aparitiei unor boli de inima sau a diabetului, informeza Reuters.

Cercetatorii de la University College din Londra (UCL) au aratat ca stresul legat de munca este un factor de risc pentru aparitia unor simptome precum tensiune crescuta, colesterol crescut, nivel ridicat al zaharului in sange si greutate in exces.

“Am gasit dovezi importante care arata ca expunerea mare la factori de stres la locul de munca este asociata cu risc ridicat de dezvoltare a sindromului metabolic”, a declarat Tarani Chandola de la UCL.

Sindromul metabolic este reprezentat de o multime de afectiuni ce pot duce la boli de inima si diabet de tip II, non-insulino-dependent.

Fundatia Britanica pentru Inima (BHF) a declarat ca studiul ofera o posibila explicatie asupra legaturii dintre stres si bolile de inima.

“Vestea buna este ca multe din simptomele sindromului metabolic pot fi inlaturate sau corectate prin schimbari ale modului de viata, in special cresterea ponderii exercitiilor fizice si prin pierderea in greutate, combinate cu renuntarea la fumat”, a mentionat Peter Weissberg,directorul medical al BHF.

In studiu, realizat pe mai mult de 10.000 de functionari publici din Marea Britanie si publicat pe site-ul British Medical Journal, se precizeaza ca riscul dezvoltarii sindromului metabolic este cu atat mai mare cu cat nivelul de stres este mai ridicat. Echipa de cercetatori a studiat nivelul de stres la care au fost supusi functionarii publici in ultimii 20 de ani si l-a analizat corelandu-l cu frecventa simptomelor sindromului metabolic, intre 1997 si 1999.

Autorii raportului au mai inregistrat si date legate de stilul de viata, cum ar fi consumul de alcool, fumatul, comportamentele alimentare si exercitiile fizice.

Cei care sufera de stres cronic au de doua ori mai multe sanse sa dezvolte sindromul metabolic decat angajatii care sustin ca nu sunt stresati sau sunt stresati in mica masura, se mai arata in studiu.

Urmărește-ne pe Google News