Ana Șestacova, medic primar specializat în medicină de familie, președintele Patronatului Medicilor de Familie din Brașov, transmite un apel disperat către autorități să le dea cadrelor medicale echipamentele necesare, înainte de a se îmbolnăvi cu toții de coronavirus.
Protocolul de diagnostic și tratare a coronavirusului presupune ca:
- Oamenii să sune la medicul de familie. Acesta le ascultă descrierea simptomelor.
- Dacă medicul de familie sesizează alte simptome, de pildă cele ale răcelii sau gripei normale, îl poate chema pe pacient la consult.
- Dacă medicul de familie supectează COVID – 19, îi indică pacientului să sune la 112.
În toată ecuația, medicul de familie joacă un rol cheie, căci el ar trebui să țină și legătura cu bolnavul de coronavirus dacă acesta prezintă forme ușoare și nu e spitalizat.
-Doamna Șestacova, ce v-a determinat să faceți un apel public prin intermediul Libertatea? Cu ce probleme vă confruntați?
– La nivelul județului Brașov, medicii de familie lucrează la foc continuu. Avem și pacienți la domiciliu, trebuie să onorăm aceste situații. Am făcut demersuri la DSP și CAS, două la număr.
Am insistat să ni se acorde echipamente de protecție – măști, dezinfectanți, pentru că nu se mai găsesc. De la CAS nu am primit răspuns cum procedam cu cabinetele dacă venim în contact cu oameni infectați sau suspecți, pentru că nimeni nu se încumetă să ne înlocuiască. De la DSP nu răspund la telefon
Ana Șestacova:
,,Am improvizat măști, ni le-a făcut o croitoreasă”
– Cum lucrați în aceste condiții, nu aveți deloc echipamente?
– Nu avem niciun fel de echipament – măști nu se mai găsesc, mănuși mai au colegii care au cumpărat mai demult. Dar pentru cât timp să mai aibă? Costume nu avem. E ca și cum ai trimite ostașul la luptă fără armă. Nu știm ce să facem, nu dăm înapoi, rugăm cu insistență să ni se asigure cele necesare. Suntem ca ostașii, am depus un jurământ, iubim această breaslă. Suntem vulnerabili, peste 50% sunt medici de peste 55 de ani, cu atât mai vulnerabili. Nu suntem scutiți de boală, boala nu alege.
– Explicați, vă rugăm, oamenilor cum sunteți dumneavoastră, ca medici de familie, expuși pericolului?
-Intrăm în contact cu mulți pacienți. Măcar la cabinet știm pacienții, dar noi mergem și la Centrul de Permanență. La centru oamenii vin ca la Urgențe. În plus, noi mergem și la pacienți la domiciliu. SMURD și UPU nu pot face față continuu, deci probabil vom fi trimiși în echipe mixte și la domiciliu la cei suspecți de coronavirus. Credeți-mă, mi-e frică să mă mai duc acasă.
– Până acum ce ați făcut fără măști?
– Am improvizat măști, le-am confecționat noi la mașina de cusut. Am rugat-o pe o doamnă croitoreasă și mi-a făcut câteva măști. Suntem carne de tun, nimeni nu ne ascultă pentru a nu crea panică. E ca și cum ai trimite ostașul ca în Stalingrad, cu o armă la doi oameni. Unul moare, unul preia arma.
-Nu e și defetism în ce spuneți?
-Nu a spus niciun medic de familie că dă pasă înapoi. Medicii din China ne-au prevenit, au murit 46 de medici pentru că nu au respectat măsurile de protecție.
„DSP nu ne răspunde nici nouă, nici pacienților”
– Ce v-au spus totuși cei de la DSP, atunci când ați dat de ei la telefon?
– DSP nu răspunde la telefon de cinci zile, pacienții sună disperați și se plâng că nu le răspund și nu știu ce să facă. La graniță nu li s-a spus nimic, ne sună pe noi. Multor pacienți veniți din zonă galbenă li s-a spus că pot să se plimbe liniștiți pe stradă. DSP nu ne răspunde nici nouă, am vorbit cu purtătorul de cuvânt și am solicitat linie telefonică separată pentru medici. Ni s-a spus telefonic că se vor gândi.
– Bun, dar atunci când v-au răspuns, cum au explicat lipsa echipamentelor?
– O afirmație a DSP a fost că „ suntem depășiți de situație”. La unul dintre centrele de permanență, unde facem gărzi, au trimis asistenta să meargă să ducă alimente la oameni acasă.
Nu suntem curieri, nici ospătari. Acest lucru ține de Direcția Socială. A doua zi, coordonatorul Centrului de Permanență a solicitat în scris o astfel de indicație, că poți trimite asistenți medicali să fie curieri, și i s-a răspuns, în scris,că DSP poate desemna cadre medicale pentru servicii medicale. Bun, servicii medicale, dar nu curierat. DSP este responsabilul Ministerului Sănătății în județ, nu mai am la cine altcineva să apelez
Ana Șestacova:
– Pacienții care vin la dumneavoastră ce spun?
– Pacienții din străinătate sunt dezorientați și orientați către noi. Ei sună la DSP, nu le răspunde nimeni și ne sună pe noi sau vin direct la noi pentru că ne cunosc. E total greșit, autoritățile nu cunosc circuitele.
Pacientul trebuie să fie izolat, să dea telefon la DSP și la medicul de familie, nu să vină direct la cabinet, dar oamenii nu știu ce să facă. Sunt și ei panicați, încercăm să menținem calmul. Medicii de familie pot deveni cei mai mari vectori de răspândire, pentru că intră, zilnic, în contact cu peste 40 de persoane.
Ana Șestacova:
Ana Șestacova susține că situația nu este cu mult mai bună pentru medicii de la urgențe și transmite un mesaj către întreaga țară: „ Echipajele SMURD primesc o mască chirurgicală pe săptămână. Va fi un doilea Colectiv, dar cu mii de victime. În speranța că cineva ne va asculta vocea celor din linia întâi și va propaga adevărul. Vă mulțumesc, în numele ostașilor de rând, a medicilor de familie.”
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro