„Unul e legat de ATI-uri, al doilea privește funcționarea transparentă și digitalizarea secțiilor de ATI, al treilea presupune niște cereri generale legate de reforma în sănătate”, spune profesorul despre cele trei memorii, specificând că printre problemele cuprinse în acestea sunt concursurile pentru funcțiile de șefi de secție și RMN-urile ce nu pot fi folosite pe timp de noapte, din lipsă de personal.
„Cerem să se schimbe metodologia pentru șefia de secție. Acum, toată lumea trebuie să dea concurs. Doar că acest concurs trebuie democratizat, transparentizat, nu trebuie să acceptăm ca șefii de secții să fie considerați manageri. Ideea din 2001-2006 a fost falimentară, șeful de secție nu poate remunera sau sancționa decât după ce trece prin comisia de etică. Dincolo de granița de vest a României, șeful de secție are o autoritate medicală, iar cei care acced în această funcție trebuie să dea același examen”, a explicat medicul.
Altfel, o să băltim în aceeași paradigmă în care avem șefi de secții competenți în majoritatea secțiilor clinice și avem în teritoriu șefi de secție obișnuiți să trimită înapoi bolnavii grei și complecși, că n-au competență și n-au ce le trebuie. Astea trebuie puse la punct. Șeful de secție n-are dreptul să fie feudal, nici discreționar.
Dr. Șerban Bubenek:
Fără personal după-amiază în laboratoare și noaptea la RMN și CT
Bubenek a abordat și tema infecțiilor nosocomiale. La început de 2021, Libertatea a prezentat 14 dosare medicale anonimizate din cadrul Spitalului Militar din Capitală, toate cu infecție nosocomială la pacienți cu COVID-19.
„Vrem să scăpăm de infecțiile nosocomiale, dar așa de bine sunt bugetate laboratoarele de bacteriologie, încât la cel mai mare spital din București, la Institutul Clinic Fundeni, după-amiază după două și în weekend nu se poate face bacteriologie. Că n-are cine!” a exclamat Bubenek.
Și nu e singura problemă a lipsei personalului, după o anume oră a zilei, atrage atenția profesorul.
„Avem computere tomograf și RMN-uri la care nu putem face RMN-uri noaptea sau după-amiază, pentru că nu avem cu cine, personalul nu e normat.
Sunt foarte multe lucruri ce trebuie schimbate din temelii. Nu putem accepta ca spitalele mari de urgență să nu poată face un RMN sau un CT în gardă. Nu putem să acceptăm ca spitale care au declarat că au gardă de neurochirurgie, ca să fie în clasa I, să trimită toți bolnavii în alt spital. Trebuie să înceteze lucrurile astea, pentru că altfel nu vom înainta deloc”, a conchis Bubenek.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!