• Descoperită de Libertatea, afacerea imobiliară a STS din Băneasa e trasă la indigo cu cea a MApN din Dolj. Inițial, serviciul secret a spus în instanță că proiectul a două blocuri de 30 de metri, la 900 de metri de Aeroportul Băneasa, este o „amenințare la adresa siguranței naționale”, pentru că le perturbă antenele.
  • Chiar șeful STS, generalul Bălan, a anunțat instanța că „nu poate fi identificată o altă soluție tehnică”.
  • La ultimul termen de judecată, răsturnare de situație: STS a anunțat tribunalul că solicită întreruperea procesului și că-și va amplasa antenele astfel încât să nu deranjeze blocurile pe care vrea să le ridice Vladimir Cohn. „Într-un mod în care să permită tuturor desfășurarea activităților”.

Pe 21 octombrie 2021, Serviciul de Telecomunicații Speciale a cerut în instanță anularea autorizației de construire a două blocuri care urmează să fie construite pe strada General Ștefan Holban din sectorul 1. Șantierul, aflat la nivel de fundație, se află la 900 de metri de Aeroportul Băneasa. „E o amenințare la adresa siguranței naționale”, a argumentat STS în instanță. 

Șantierul se află la aproximativ 900 de metri de pista Aeroportului Băneasa. Foto: Eli Driu

Șeful STS, generalul Bălan, a trimis instanței, în scris, că nu se poate altfel

Chiar generalul Ionel Sorin Bălan a trimis, în scris, informații către judecător. Generalul a spus că se perturbă grav comunicarea dintre două antene deținute de STS, comunicare care va fi împiedicată de cele două blocuri. Și că nu are altă variantă decât să fie anulată autorizația de construcție, care nu respectă regimul zonei. 

Nu poate fi identificată o altă soluție tehnică față de cea existentă.

Generalul Ionel Sorin Bălan, directorul STS, extras din dosar:

Generalul Ionel Sorin Bălan, directorul STS. Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Pe 15 septembrie 2022, serviciul secret a anunțat instanța că și-a schimbat poziția. Reprezentantul STS le-a cerut judecătorilor o amânare pe motiv că se încearcă soluționarea diferendului cu dezvoltatorul imobiliar pe cale amiabilă. „În ideea în care echipamentele de telecomunicații pot fi amplasate într-un mod în care să permită tuturor desfășurarea activităților, acesta fiind motivul pentru care solicită amânarea cauzei”, a justificat consilierul juridic al STS.

Nu e primul caz când o instituție de siguranță națională a descoperit o aprobare pe care a considerat-o ilegală, a dat în judecată firma și autoritățile care au eliberat documentul și a cerut anularea autorizației. 

Apoi, pe parcursul procesului, instituțiile de siguranță națională au solicitat judecătorului să nu mai anuleze autorizația companiei respective pentru că s-au înțeles cu firma ca să mute ei echipamentele militare.

Generalul Ionel Sorin Bălan, alături de absolvenți ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu și Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I” din București, pe 29 iulie 2022. Foto: Facebook / STS

Ce a făcut MApN cu un radar NATO

Pe 22 martie 2022, MApN a solicitat, prin două acțiuni depuse la Secția de Contencios Administrativ a Tribunalului Dolj, suspendarea autorizației de construcție și sistarea lucrărilor firmei Lidl. 

Compania germană cumpărase teren de la primarul PSD al comunei Cârcea și ridicase un depozit de 20 de metri înălțime care perturba radarul NATO aflat foarte aproape.

Unitatea radar de la Cârcea | Foto: Eli Driu / Libertatea

MApN a cerut în instanță anularea autorizației de construcție. 

Pe 12 iulie 2022, în plină desfășurare a procesului, ministrul apărării dă un ordin în care ministerul să ceară încetarea procesului și decide ca Armata să se înțeleagă cu firma prin „relocarea radarului”. 

Depozitul în construcție | Foto: Eli Driu / Libertatea

Numai că, în acest caz, o judecătoare n-a fost de acord și a atras atenția Armatei că apărarea țării nu e un drept al MApN, ci al cetățenilor, de aceea MApN nu-l poate tranzacționa imobiliar.

Ce s-a întâmplat în cazul STS, la Băneasa?

Blocuri de 9 etaje, într-o zonă cu regim de 5 etaje

Dezvoltatorul imobiliar H4L vrea să ridice pe strada General Ștefan Holban din sectorul 1, la 900 de metri de Aeroportul Băneasa, două blocuri de 9 etaje, într-o zonă unde regimul de înălțime este limitat la 5 etaje. Libertatea a expus public cazul. 

După apariția articolelor, STS a dat în judecată Primăria Sectorului 1 și societatea comercială H4L Băneasa SRL, la 21 octombrie 2021. Serviciul secret a solicitat anularea autorizației de construire pentru că viitoarele clădiri depășesc regimul de înălțime și afectează sistemul de comunicații speciale.

Vladimir Cohn și Dragoș Bîlteanu controlează H4L

În replică, dezvoltatorul proiectului rezidențial H4L Holban a invocat faptul că autorizația de construcție a fost eliberată înainte de instituirea noului regim de înălțime, fiind prelungită ulterior cu respectarea legii.

Compania H4L Băneasa este controlată de două nume cunoscute din mediul de afaceri:

  • Vladimir Cohn, fost acționar la Dinamo;
  • Dragoș Bîlteanu, fost președinte al SIF Banat-Crișana, cu o condamnare de trei ani cu suspendare pentru folosirea cu rea-credință a unui credit și manipularea pieței de capital.

Construcția din strada Holban, care la acest moment nu a depășit faza de lucrări la nivelul solului, a fost oprită până la finalizarea procesului.

Construcția din strada Holban, în august 2021. În fundal se observă o antenă, foarte probabil a STS. Foto: Eli Driu

STS s-a răzgândit

La ultimul termen de judecată de la Tribunalul București, din 15 septembrie 2022, reprezentantul STS a cerut amânarea pe motiv că se încearcă soluționarea diferendului pe cale amiabilă.

„Reclamantul, prin consilier juridic, învederează instanței de judecată că până la următorul termen de judecată se încearcă soluționarea litigiului pe cale amiabilă”, se arată în încheierea de ședință.

Reclamantul, prin consilier juridic, învederează instanței de judecată că este vorba despre o autorizație de construire, în ideea în care echipamentele de telecomunicații pot fi amplasate într-un mod în care să permită tuturor desfășurarea activităților, acesta fiind motivul pentru care solicită amânarea cauzei.

Încheiere de ședință la Tribunalul București:

Avocatul celor de la H4L a încuviințat solicitarea STS și a arătat în instanță că „reclamantul solicită un nou termen de judecată pentru a analiza posibilitatea legală de a formula o cerere de renunțare la judecată”.

STS nu spune ce va face cu antenele

Libertatea a întrebat STS ce înseamnă că „echipamentele de telecomunicații pot fi amplasate într-un mod în care să permită tuturor desfășurarea activităților”?

Răspunsul Serviciului de Telecomunicații Speciale nu a oferit însă precizări suplimentare față de ceea ce a spus deja în instanță. 

„Motivul pentru care s-a solicitat un nou termen de judecată a fost identificarea de către părți a unei soluții pentru amplasarea echipamentelor de telecomunicații speciale, astfel încât activitățile Serviciului de Telecomunicații Speciale să nu fie afectate de respectivul imobil”, transmite STS.

Serviciul adaugă și „că singurul interes al instituției noastre este asigurarea integrității infrastructurii de telecomunicații speciale și implicit disponibilitatea serviciilor puse la dispoziția beneficiarilor legali”.

  • STS este o structură militară, parte a sistemul național de apărare, care asigură servicii securizate de comunicaţii şi tehnologia informaţiei pentru autoritățile române, prin dezvoltarea și administrarea de rețele de comunicații și sisteme informatice, conform prezentării de pe site-ul oficial al instituției.

Ce scria directorul STS acum câteva luni: „Nu poate fi identificată o altă soluție tehnică”

Noua poziție adoptată de STS contravine concluziilor scrise depuse la dosar nu cu mult timp în urmă de însuși directorului serviciului, general-locotenent inginer Ionel Sorin Bălan.

Acesta nota, în documentul datat 30 mai 2022, că imobilul H4L „afectează legătura radio punct-la-punct care necesită vizibilitate directă între amplasamentele Serviciului de Telecomunicații Speciale”.

Este vorba despre două echipamente radio ale STS al căror semnal urma să fie blocat de blocurile pe care vrea să le ridice H4L. 

„Orice construcție cu înălțimea mai mare de 20 de metri” ce ar urma să se construiască pe acel teren „va afecta substanțial parametrii de funcționare ai acestui canal de comunicație, putând să întrerupă funcționarea acestuia prin edificarea construcției pe acel teren”, argumenta directorul STS.

Într-un răspuns precedent pentru Libertatea, H4L Băneasa a arătat că blocurile din strada Holban vor avea în jur de 30 de metri.

Este imperios necesar ca instanța să dispună suspendarea executării autorizației de construire, câtă vreme, din motive obiective indicate mai sus, nu poate fi identificată o altă soluție tehnică față de cea existentă.

Generalul Ionel Sorin Bălan, directorul STS:

Libertatea a solicitat un punct de vedere și din partea H4L Băneasa referitor la discuțiile pe care le poartă pentru stingerea conflictului pe cale amiabilă, dar nu a primit niciun răspuns.

Tribunalul București a stabilit că  STS și H4L pot să ajungă la o înțelegere până pe 27 octombrie, dată la care a fost stabilit următorul termen de judecată.

Urmărește-ne pe Google News