„În acest sfârșit de săptămână, specialiștii în securitate cibernetică ai Serviciului de Telecomunicații Speciale au blocat mii de atacuri malițioase. Acestea au fost îndreptate asupra site-urilor unora dintre cele mai importante instituții din România”, a transmis STS, duminică, 1 Mai.
Potrivit instituției, s-a înregistrat o creștere semnificativă a atacurilor cibernetice în ultimele zile, pe unele pagini web depășindu-se procentul de 100%, în comparație cu alte perioade.
În cazul unui atac cibernetic, deciziile și măsurile luate într-un timp extrem de scurt sunt esențiale, iar atunci când echipele de administrare tehnică și cele de securitate cibernetică sunt comune, lanțul de decizie este extrem de scurt și cu impact imediat.
Comunicat STS:
8 site-uri căzute după atacuri cibernetice în weekend
Guvernul a anunțat vineri dimineață, 29 aprilie, că 5 site-uri, al Guvernului, al Ministerului Apărării Naționale, al Poliției de Frontieră, al CFR Călători și site-ul OTP Bank au fost afectate de un atac cibernetic de tip DDoS. „Nu au fost afectate date sensibile sau confidențiale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, pentru Libertatea.
Vineri seară, și site-ul PSD a fost indisponibil aproximativ 15 minute. Numele președintelui Camerei Deputaților și al PSD, Marcel Ciolacu, a fost invocat de grupul Killnet care a revendicat atacul. Killnet a susținut că a luat decizia după declarațiile liderului PSD, potrivit căruia România este gata să trimită arme în Ucraina, în contextul războiului declanșat de Rusia. Dar Killnet i-a atribuit în mod eronat lui Marcel Ciolacu funcția de președinte al Senatului, deținută, de fapt, de Florin Cîțu.
Sâmbătă dimineață, 30 aprilie, și site-ul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică a fost vizat de gruparea Killnet, fiind indisponibil timp de 6 ore.
Tot sâmbătă, hackerii pro-ruși de la Killnet au amenințat că vor ataca aproape 300 de site-uri din România. Printre ele se numără site-ul Președinției, site-ul MAE, site-ul MAI, site-ul SIE, cele ale Poliției Române, Ministerului Sănătății, Patriarhiei, ale unor spitale – sanador.ro, spitalul-elias.ro, reginamaria.ro -, site-uri ale partidelor politice – PNL și AUR – , dar și ale unor instituții de presă, precum digi24.ro, antena3.ro și realitatea.net.
Sâmbătă seară a fost atacat și site-ul Poliției Române, al optulea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro