„Plicul dumneavoastră cu votul pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților din 6 decembrie 2020 NU A AJUNS…” este mesajul pe care numeroși români din străinătate l-au primit. Câți dintre ei?
Sâmbătă, întrebat de Libertatea, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, șeful Autorității Electorale Permanente (AEP) a spus inițial că „18.000 de voturi nu sunt”. Ceea ce însemna că 45% dintre voturile trimise celor înscriși nu s-au întors!
Apoi, autoritățile au schimbat de la oră la oră cifrele:
- Șeful AEP Contantin Mitulețu a revenit și a spus că s-au pierdut nu 18.000, ci „14.000 de voturi prin corespondență”, adică 40% din total.
- Mai târziu, pe parcursul zilei, premierul Ludovic Orban a declarat că e vorba de „câteva sute de voturi” care au ajuns după 3 decembrie.
- Sunt „peste o mie de voturi” venite după 3 decembrie, a spus Poșta Română, sâmbătă seara.
Libertatea a discutat cu mai mulți români din diaspora. De pildă, un grup de studenți din Olanda s-a alertat când unul dintre ei a postat răspunsul de la AEP că nu i-a ajuns votul.
„Și eu tocmai am primit același mail”, spune un alt tânăr. „Și eu…”. „Și eu”, încep să sosească mesajele.
Un student remarcă faptul că e „dubios”, pentru că atunci când i-a venit plicul cu votul, el a sosit în „o săptămână maxim de când a fost expediat”. Diferența a fost remarcată și de tineri din alte state europene.
Un student e bucuros că el l-a expediat pe 23 noiembrie și a ajuns.
Diferența de 14.000 de voturi se poate explica în mai multe feluri:
- E posibil ca plicurile să nu fi ajuns la cei care le-au cerut.
- E posibil ca ei să se fi răzgândit, să nu fi votat, să nu le fi retrimis.
- E posibil ca voturile retrimise să nu fi ajuns.
Autoritatea Electorală Permanentă are însă chei de control pentru unele dintre aceste etape și zilele următoare vor fi importante pentru a desluși situația voturilor prin corespondență.
Oamenii s-au înregistrat la începutul lui octombrie la vot, dar abia după 5 noiembrie au plecat plicurile spre ei!
O altă nemulțumire a votanților, exprimată în discuțiile avute cu redacția, este faptul că ei s-au înscris ca votanți prin corespondență din timp, pe parcursul lunilor septembrie sau octombrie, unii chiar la început, „dar cu toate acestea plicurile au plecat spre după 5 noiembrie, din ce am verificat cu toți cunoscuții”, spune un student român din Marea Britanie.
Aceeași situație s-a întâmplat cu românii din Canada și SUA, plicurile au plecat în noiembrie spre ei și, susțin, „chiar dacă am lipit abțibildele de vot și l-a reexpediat în aceeași zi în care l-am primit, nu au mai apucat să ajungă”.
Ceea ce fac acum majoritatea, din propriile declarații, este că încearcă să ajungă la secția de votare, chiar dacă unii locuiesc, muncesc sau învață în zone cu probleme de COVID sau distanța până la centrele de votare este mare.