Studenții au anunțat că vor organiza un protest, luni, 24 iulie, împotriva admiterii sale ca asistent universitar titular în Departamentul de Antropologie culturală și Comunicare. De asemenea, profesorul Marian Popescu a anunțat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că nu va mai susține cursul de Etică și Integritate Academică la Jurnalism, în anul universitar următor, în semn de protest față de decizia conducerii facultății de a-l admite pe Antonio Amuza ca asistent universitar titular. 

„Îngrijorări cu privire la independența și imparțialitatea cunoașterii”

Asociația Studenților la Comunicare, organizație reprezentativă a studenților Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, a reacționat pe pagina sa de Fb. 

„În primul rând, persoana în cauză nu are studii în domeniile publicității sau ale semioticii, din care fac parte disciplinele pe care ar urma să le predea în calitate de asistent universitar. Acest lucru ridică întrebări cu privire la calificările sale pentru predarea unor materii precum «Introducere în publicitate», «Introducere în semiotică», «Atelier în publicitate», «Semiotica publicității», «Publicitate politică», «Practică», «Noile media și comunicarea politică în advertising», «Comunicarea de criză» și «Campanii în publicitate»”, au transmis ei, într-o postare pe pagina de Facebook a asociației. 

Studenții de la Jurnalism vor să iasă în stradă luni împotriva deciziei de numire a lui Antonio Amuza Foto: Instagram/unibuc

„SRI-ul, prin natura sa, este o instituție care adesea este asociată cu aspecte de securitate națională și activități confidențiale, iar prezența unui fost angajat al acestei instituții în rândul profesorilor noștri poate produce îngrijorări cu privire la independența și imparțialitatea cunoașterii pe care o dobândim noi, studenții”, se mai arată în mesaj. 

Mai mult, studenții de la Comunicare solicită Consiliului Facultății „să revizuiască decizia privind ocuparea postului de asistent universitar la FJSC de către candidatul în cauză”. 

„Ne dorim o facultate puternică, care să ofere o pregătire solidă, în concordanță cu cerințele actuale ale industriei, și suntem încrezători în Consiliul FJSC că va reevalua această decizie, având în vedere nevoile studenților și ale comunității academice”, au mai transmis studenții.

În plus, pe grupul de Facebook al studenților de la FJSC, aceștia au anunțat că vor organiza luni, 24 iulie, un protest împotriva admiterii lui Antonio Amuza ca asistent universitar titular la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, în cadrul Departamentului de Antropologie Culturală și Comunicare, unde ar urma să predea cursuri de publicitate și semiotică. 

„În semn de protest față de carențele de integritate academică, manifeste în modul în care conducerea FJSC și Comisia de validare a Senatului UB au acceptat ca valid un dosar pe post didactic la FJSC al unui candidat care nu are nicio legătură evidentă cu postul respectiv, nu voi mai susține cursul de Etică și Integritate Academică la FJSC în anul universitar următor”.

„Am decis să nu mai susțin cursuri la această facultate”

„Problema «scandalului» Amuza, recent consfințit asistent universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, în ciuda unui CV academic irelevant pentru postul pe care îl ocupă acum pentru o perioadă nedeterminată, nu este atât că a ascuns că a fost un șef la SRI, ci că filtre academice de la facultate și de la universitate au închis ochii în fața unei imposturi evidente”, a transmis și prof. univ. dr. Marian Popescu. 

„Anul 1976 a fost acela în care «academiciana» Ceaușescu bloca concursurile pe post didactic la universități. Am fost una dintre victime-căci viața mi s-a schimbat brusc – alături de colegi de generație sau de profii noștri care nu au mai putut avansa. Abia după 1989 am putut să fac ce voiam și îmi fusese refuzat. Azi, vedem, nu mai e nevoie de o asemenea decizie: universitatea este autonomă, Senatul ei a votat, fără rușine, o impostură academică. La vedere”, a povestit profesorul universitar.

„Am decis să nu mai susțin cursuri la această facultate de unde m-am pensionat. În ciuda faptului că sunt aici colegi și colege cu performanțe academice notabile. Dar mediul e viciat, corupt chiar de la nivelul conducerii. Încă o dată, FJSC își confirmă statutul de facultate… cu probleme, în UB”, a mai transmis Marian Popescu.

Profesor și publicist „sub acoperire”

Senatul Universității București l-a validat, miercuri, 19 iulie, pe Antonio Amuza, 34 de ani, în postul de asistent universitar la Facultatea de Jurnalism. Cu prilejul candidaturii, Amuza a precizat în CV că a fost șef al Departamentului de Resurse Umane (HR) la SRI, între anii 2017- 2022.    

În perioada în care lucra la SRI, Antonio Amuza era concomitent profesor asociat la Facultatea de Sociologie, unde preda din 2014, iar din 2022 a început să predea și la Facultatea de Jurnalism.  

A publicat articole de opinie și articole pe subiecte de agricultură și consum în mai multe publicații media din România. Inclusiv în Libertatea, unde, în martie și aprilie 2020, a publicat 3 texte, dintre care două de opinie. El s-a prezentat publicului drept „cercetător sociolog IRES, cadru didactic la Universitatea din București, Facultatea de Sociologie și co-partener la MAD Intelligence – start-up de analiză menit să fundamenteze decizii strategice la nivel de afacere, comunitate și stat”. 

La fel este prezentat și de publicația Republica, unde în 2020, când era șef HR la SRI, publica o analiză referitoare la pandemie. Are intervenții și la televiziuni, nicăieri nu este menționată apartenența la serviciul secret. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News