Decizia a fost preluată și de alte inițiative private. Restaurantul parizian Le Reflet, situat în cartierul Le Marais, este un exemplu în acest sens.
În fiecare joi şi vineri, restaurantul oferă 100 de meniuri unor studenţi aflaţi în situaţie precară, care nu trebuie decât să prezinte carnetul de student pentru a avea acces la meniul de un euro, acelaşi preţ oferit şi de cantinele universitare.
Fiecare meniu conţine, de exemplu, o salată de dovleac şi păstârnac, aripioare de pui cu cartofi şi orez cu lapte.
Nu-mi este ruşine să cumpăr acest meniu. Situaţia este complicată. Şi, în plus, ajut astfel acest restaurant, pe care îl cunoşteam dinainte de pandemie şi care este fantastic.
Adelaide, studentă de 22 de ani, pentru AFP:
La ora 12:00, oră la care se ia prânzul în Franţa, începe să se formeze o coadă de studenţi care îşi aşteaptă rândul în stradă pentru a plăti un euro şi a primi în schimb un meniu echilibrat şi variat.
„Este un oraş foarte scump şi, odată cu carantina, opţiunile de a mânca în afară sunt limitate. O astfel de iniţiativă îi ajută foarte mult pe toţi studenţii aflaţi în dificultate”, a spus o altă studentă din Madrid, care studiază biologia la Paris, în cadrul programului Erasmus.
Luis Alberto, francez de origine peruană care studiază un master în matematică la Sorbona, nu lucrează şi trăieşte din salariul fratelui mai mare, şi de aceea acest meniul îl ajută „destul de mult” pentru că-i permite să nu fie o povară.
Toţi clienţii sunt de părere că meniul oferit de Le Reflet este de calitate şi variat. Există inclusiv opţiunea unui meniu vegetarian. În Franţa, restaurantele sunt închise încă de la sfârşitul lui octombrie 2020, aminteşte EFE.
Foto: Profimedia