Cuprins:
Lipsesc experții în securitate cibernetică
În Europa există un deficit de 800.000 de experți în securitate cibernetică, în contextul unei cereri totale de 4 milioane.
În plus, amenințările cibernetice au devenit din ce în ce mai frecvente. Phishing-ul, SMishing-ul, sunt doar câteva dintre metodele prin care hackerii încearcă să ne fure datele prin mesaje ce par legitime.
Conform ultimului raport Europol, grupările de hackeri au obținut peste 100 de milioane de euro în doi ani, profitând de naivitatea victimelor. Milioane de oameni au fost atacați zilnic.
„Avem mii de atacuri cibernetice care sunt detectate. De exemplu, într-o zi obișnuită avem undeva la 10 milioane de încercări de atacuri de acest fel. Cele mai comune locații unde au loc constant atacuri sunt SUA, Europa, părți din Asia. Peste 50% din atacuri vizează infrastructura critică, precum: energie, comunicații, finanțe, sănătate. După cum știm, phishing-ul rămâne una dintre cele mai frecvente forme de atac”, a explicat Theodor Grumeza, inginer de sistem în cadrul Facultății de Informatică și Matematică din Timișoara, potrivit sursei citate.
Laborator high-tech
Astfel, laboratorul Cybersecurity, inaugurat la UVT își propune să facă din România un centru tehnologic important în domeniul securității cibernetice.
„Laboratorul este rezultatul unei colaborări excepționale. Evident că noi încercăm să fim pionieri în anumite zone, ne străduim să promovăm, să ducem lucrurile înainte. […] Este un spațiu unde mediul educațional, cercetarea, inovarea se întâlnesc cu practica”, a declarat Cosmin Bonchiș, decanul Facultății de Informatică și Matematică.
Laboratorul are dotări moderne: display 4K Ultra HD de 250 cm, porturi HDMI, USB și conectivitate wireless. Studenții pot folosi două tablete interactive 4K cu funcții smart, interacțiune tactilă de scriere, desenare și control direct pe ecran.
Sala dispune de cinci display-uri de 165 cm, o matrice video cu 8 porturi HDMI și stații de lucru AIO personalizate, aplicație creată special pentru controlul matricei video.
Sistemele rulează Windows 10 și Ubuntu 22.04, având preinstalate aproximativ 60 de aplicații utile pentru profesori și studenți.
Laboratorul 003, amplasat în clădirea principală a UVT, va fi folosit pentru a pregăti studenții pentru noile provocări din domeniul cibernetic.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro