Ordonanța de Urgență emisă de Guvern prevede că studenții aflați în anii IV, V și VI la Medicină Generală și cei din anii III și IV la Asistență Medicală Generală pot face voluntariat în unitățile sanitare, pentru a ajuta personalul medical, care nu mai face față în lupta împotriva COVID-19.
Un voluntariat plătit, fiindcă tinerii urmează să beneficieze de o indemnizație de 2.500 de lei pe lună pentru o perioadă de două luni, considerată stagiu de practică în unitățile sanitare. În plus, studenții care vor fi repartizați în alte centre din alte localități decât cele de domiciliu vor avea transportul, cazarea și o masă pe zi asigurate, plus o indemnizație de 20 de lei pe zi.
Guvernul nu a luat însă în calcul activitatea didactică pe care studenții o au de realizat pentru a-și finaliza studiile, pentru că articolul 8, alineatul al doilea, prevede că „programul pentru desfășurarea activității studentului voluntar poate fi stabilit în ture de 8 ore sau de 12 ore, cu un total de minimum 120 de ore pe lună”.
Prin urmare, studentul trebuie să aibă cel puțin 15 zile cu 8 ore de lucru pentru a primi indemnizațiile respective.
Rectorul Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași, prof. dr. Viorel Scripcariu, a atras atenția că această OUG împinge studenții să-și neglijeze facultatea.
Ei pot să își desfășoare activitatea în centrele unde au studii, după-amiază, când termină activitate didactică, dar nu poți să îi trimiți în alte părți, fiindcă sistemul didactic este hibrid, mai ales pentru studenții din ani terminali, care trebuie să lucreze și la licență!
Prof. dr. Viorel Scripcariu:
„Ce se va întâmpla cu ei, vor recupera, nu vor recupera orele? Și chiar dacă sistemul de învățământ ar fi exclusiv online, ce vor face, își iau laptopurile cu ei la Terapie Intensivă și le pun pe un monitor ca să intre la ore?”, se întreabă rectorul.
Rectorul UMF Iași, prof. dr. Viorel Scripcariu, a mai remarcat o contradicție în deciziile autorităților. În vara trecută, când s-au purtat negocieri cu managerii de spitale ca studenții să își desfășoare o parte din activitate, în grupe mici, în unitățile medicale, profesorii s-au lovit de multe ori de un refuz și nu au fost sprijiniți la nivel central.
Managerii ne-au spus că studenții ar fi un vector de transmitere, deși respectau toate principiile de combatere a pandemiei. Nu am fost sprijiniți în demersul nostru, dar acum, după ce nu i-am primit ca studenți în spitale, sunt buni ca voluntari?
Prof. dr. Viorel Scripcariu:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro