De luna viitoare chiriile în marile orașe vor începe să crescă din cauza venirii valului de studenți care au fost acceptați la facultăți și a vechilor studenți care vor reveni pentru a-și asigura un contract de închiriere pentru anul viitor, spun specialiștii de la imobiliare.ro.
„În general, chiriile încep să crească în a două jumătate a lunii august. Anul acesta însă chiriile sunt deja mai mari în iulie decât în ianuarie, fapt cauzat pe de-o parte de legea dării în plata care a generat o scădere a tranzacţiilor de vânzare cumpărare pe piaţă şi de creşterea puterii de cumpărare şi a consumului în general”, a declarat pentru Libertatea, Daniel Crainic, director de marketing, imobiliare.ro.
Perioadă lungă, chirie mică
Din dorința de a economisi bani, viitorii chiriași se aleg cu o chirie mai scumpă și discontinuă, față de anul următor. Pentru că aleg să își ia o chirie pe termen scurt, proprietarii de locuințe sunt si ei rigizi la preț. Mai mult, când vine vorba evoluția prețului, luna august este cea care dă tonul scumpirilor.
„Estimăm că în septembrie, luna care coincide cu nivelul maxim al chiriilor, preţurile vor creşte cu aproximativ 10% peste nivelul actual. În general locuințele sunt închiriate pe perioade de 6-9 luni, însă proprietarii îşi doresc chiriaşi de lungă durata. Acesta este şi secretul pentru o chirie mai bună, proprietarii neţinând pasul cu nivelul pieţei acolo unde au chiriaşi de lungă durata”, a mai afirmat, Daniel Crainic.
Diaspora s-ar întoarce acasă
Căutările de proprietăți generate de utilizatori români stabiliți în Marea Britanie au consemnat un salt de peste 63%, în primele luni ale acestei veri, comparativ cu intervalul similar al anului precedent, potrivit imobiliare.ro. Această „săritură” de prețuri este de departe cel mai mare avans care a avut loc în perioada menționată în ceea ce privește interesul din străinătate pentru piața imobiliară authotonă.
Spre comparație, căutările din afara României s-au majorat, per ansamblu, cu circa 25% în acest răstimp. Din Franța au crescut cu 26%, apoi Spania (+20%). „Din punct de vedere a volumului de căutări, Regatul Unit se situează pe locul al doilea într-un clasament realizat pe primele șase luni ale acestui an; în ultimele 30 de zile, acesta și-a menținut poziția secundă, însă la o diferență foarte mică față de volumul căutărilor generate din Italia, deși numărul românilor stabiliți în Italia este net superior”, potrivit imobiliare.ro.
La nivel de oraș însă, Londra a generat cele mai multe căutări de locuințe în prima jumătate din 2016 – aproape cât Roma și Milano la un loc. „Pe următoarele locuri se află Germania, unde locuitorii din Munchen sunt cei mai activi; Spania, unde Madridul este vârf de lance și Franța”, completează Daniel Crainic, director de marketing imobiliare.ro.
Cum vor avansa chiriile în august
Dacă acum prețul unei garsoniere, în București, a ajuns la 200 de euro, cu o creștere medie la 10%, aceasta va ajunge să coste în august 220 de euro. Același trend îl vom întâlni și în Cluj, care se bate cu Capitala la capitolul prețuri. În schimb, când vine vorba de Timișoara și Iași, prețul mediu al unei garsoniere este în această lună de 160 de euro, iar cu o creștere de 10%, aceasta va ajunge să coste 175-180 de euro.
Apartamentele de 2 camere, care sunt cele mai închiriate, indiferent de oraș, ajung să coste în medie 270 de euro, în București, și vor ajunge la 300 de euro, din luna august, preconizează specialiștii de la imobiliare.ro. Clujul care este ceva mai scump decât Bucureștiul, în acest caz, 300 de euro, va evolua către 330 de euro pe apartament, de luna viitoare. În Timișoara, prețul se va duce spre 250 de euro, iar în Iași, ar putea ajunge la 275 de euro.
Prețurile medii la chirii în marile orașe ale României (iulie)
Închiriere București (preț) Timișoara (preț) Cluj (preț) Iași (preț)
Garsonieră 200 euro 160 euro 200 euro 160 euro
Apt. 2 cam. 270 euro 220 euro 300 euro 250 euro
Apt. 3 cam. 350 euro 260 euro 320 euro 280 euro
Case/Vile 880 euro 600 euro 650 euro 550 euro
Sursa: imobiliare.ro
FOTO: Hepta