„În secolul XX, Ivan Ilin a promovat în mod activ activitățile regimului fascist german, a justificat crimele lui Hitler prin confruntarea cu bolșevismul și a scris despre necesitatea fascismului rusesc. Centrul științific al uneia dintre universitățile de top din țara învingătoare împotriva fascismului nu poate purta numele unui adept al ideilor fasciste”, se arată în petiția publicată pe 12 aprilie pe site-ul Change.org.
Studenții au cerut organizarea unui vot în cadrul universității lor în vederea redenumirii centrului științific. De la lansare, petiția a fost semnată de peste 4.600 de persoane.
Școala Superioară de Științe Politice „Ivan Ilin” a fost înființată în iulie 2023 în cadrul Universității de Stat pentru Științe Umaniste din Rusia. Recent, unele publicații rusești au remarcat că acest centru de cercetare este condus de filosoful și politologul ultranaționalist Aleksandr Dughin, considerat un consilier din umbră al Kremlinului.
La rândul său, Dughin i-a criticat aspru pe inițiatorii petiției. „Este evident că în centrul acestei operațiuni se află aceleași forțe care au vrut să mă omoare și au ucis-o pe Dașa (fiica lui Aleksandr Dughin, Daria, ucisă într-un atentat pregătit pentru tatăl ei – n.r.). Nimic nu se schimbă. «Ideea rusă», iată de ce anume se tem cel mai tare toți. Și victoria Rusiei”, a scris filosoful ultraconservator pe canalul său de Telegram.
Ivan Ilin, filosoful politic citat adesea de Putin
Ivan Ilin, născut pe 9 aprilie 1883 la Moscova și decedat pe 21 decembrie 1954 la Zolikron, Elveția, a fost un filosof politic care i-a lăudat pe Benito Mussolini și Adolf Hitler. Deși acest filosof monarhist este puțin cunoscut în Rusia, Putin l-a citat în repetate rânduri, inclusiv când a anunțat anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie. „Aș dori să-mi închei discursul cu cuvintele unui adevărat patriot rus, Ivan Aleksandrovici Ilin: «Dacă eu consider Rusia patria mea, înseamnă că iubesc, contemplu și gândesc rusește, cânt și vorbesc rusește»”, a declarat liderul de la Kremlin pe 30 septembrie 2022.
Cu toate că l-a citat și l-a menționat adesea pe Ilin, Putin a omis să specifice preferințele politice și convingerile ideologice ale acestui filosof, constată Al Jazeera.
După o călătorie făcută în Italia, în 1925, Ilin a susținut ideologia fascistă a lui Mussolini, numind-o „un fenomen sănătos pe vremea avansării haosului de stânga”. Opt ani mai târziu, în 1933, filosoful rus a salutat ascensiunea la putere a lui Hitler. „Ce a făcut Hitler? A oprit procesul de bolșevizare a Germaniei și a făcut o mare favoare întregii Europe”, a scris el. Însă, la fel ca Putin, Ilin s-a opus ideii ca Ucraina să devină un stat independent.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!