„Nu mi se pare normal că nu am fost lăsat să particip la eveniment. Eu am terminat anul trecut cu media 10. Ce alt criteriu ar fi trebuit să îndeplinesc ca să mi se dea voie să fiu prezent în sală?“, se întreabă Mădălin Enescu, studentul care a protestat aseară în fața Bibliotecii Centrale Universitare, unde a avut loc evenimentul organizat de staful de campanie al lui Klaus Iohannis.
Enescu este student în anul II la masterul de Analiză și Soluționarea Conflictelor din cadrul Facultățiii de Științe Politice, SNSPA, și ar fi vrut să fie una dintre cele 200 de persoane prezente în sală.
”Nimeni nu știe cum s-au făcut listele”
Studentul afirmă că procedura de selectare a studenților a fost total netransparentă, ceea ce este revoltător pentru o universitate care ar trebui să reprezinte un reper de moralitate într-o societate democratică.
„S-au făcut niște liste în weekend. Nimeni nu știe cum s-au făcut listele. Din partea Facultății de Științe Politice au fost pe listă doar 10 persoane: opt profesori și doi studenți, care sunt reprezentanți în Consiliul și în Senatul Facultății. Înțeleg că, între timp, au mai apărut alte persoane pe listă, dar nu știu cum.“
Mădălin Enescu mai afirmă că însuși prorectorul SNSPA, Mihai Ghigiu, i-a spus că acesta a contactat reprezentanții facultăților în weekend pentru a-și selecta studenții și profesorii „merituoși“ să participe la eveniment.
Luni la ora 14.00 a avut niște liste pe birou. Nu mi se pare normal. Cum au făcut ei aceste liste de sâmbătă până luni și de ce pe restul studenților nu i-a anunțat nimeni?
Mădălin Enescu:
Un alt student, care a dorit să-și păstreze anonimatul, ne-a spus că au avut prioritate studenții care își reprezintă colegii în Senatul sau în Consiliul facultății.
Mai mult, unii dintre ei au fost sunați luni de secretariat și li s-a spus că trebuie să se prezinte la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis. „Eu am fost sunat luni de secretariat, insistând că trebuie să fiu prezent.”
În afară de cei care sunt reprezentanții studenților, cei cărora li s-a permis accesul sunt studenți aleși profesori sau de studenții reprezentanți, după cum ne-au confirmat mai mulți studenți de la diferite facultăți din cadrul SNSPA.
Unii dintre studenți au trimis mail la profesori pentru a-și manifesta dorința de a participa la eveniment. Nu toți au primit însă acceptul.
„Avem grupuri pe Facebook pentru fiecare facultate în parte. Puteam să fim acolo informați în legătură cu modalitatea prin care sunt selectați studenții participanți. Așa ar fi fost corect. Să știe toată lumea, nu să stăm să trimitem mailuri și mesaje ca să încercăm să intrăm“, a conchis un alt student.
Rectoratul nu a dorit să ofere un punct de vedere
Contactat telefonic de ziarul Libertatea, prorectorul Mihai Ghigiu ne-a răspuns printr-un mesaj că trebuie să trimitem o solicitare scrisă.
Ziarul Libertatea l-a contactat și pe Cristian Pârvulescu, decanul Facultății de Științe Politice, cât și una dintre cele nouă persoane care au stat pe scenă alături de șeful statului și i-au putut adresa întrebări.
Cristian Pîrvulescu: ”Studenții au fost aleși de colegii lor”
„Nu m-am ocupat de organizare. Pot să spun doar că de la Facultatea de Științe Politice au venit cel puțin 10 studenți și 10 profesori. Alte facultăți au avut mai mulți studenți prezenți la dezbatere, dar eu apreciez că per total ar fi trebuit să fie 120-130 de studenți. Balcoanele au fost pline de studenți“, susține Cristian Pîrvulescu.
Politologul a adăugat că facultățile au avut la dispoziție doar câteva ore pentru selecția studenților și că acest lucru s-a făcut chiar de reprezentanții lor pentru fiecare facultate în parte.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro