Acestea sunt primele studii majore din SUA care analizează protecția oferită de vaccin împotriva variantei Omicron, au precizat oficiali din domeniul sănătății.

Lucrările oglindesc concluziile unor cercetări anterioare – inclusiv studii din Germania, Africa de Sud și Marea Britanie – care arată că vaccinurile disponibile sunt mai puțin eficiente împotriva tulpinii Omicron decât versiunile precedente ale coronavirusului, dar și că dozele de rapel înmulțesc anticorpii care luptă împotriva virusului, crescând astfel șansa evitării unei forme grave a bolii.

Primul studiu a analizat spitalizările și prezentările la unitățile de primiri urgențe din 10 state americane, din august 2021 până în ianuarie 2022.

Cercetărorii au constatat că eficiența în prevenirea cazurilor grave a fost maximă după trei doze de vaccin Pfizer sau Moderna.

Protecția oferită în fața virusului a scăzut de la 94%, în timpul valului Delta, la 82% în timpul valului Omicron. Protecția oferită de doar două doze de vaccin a fost mai mică, mai ales dacă au trecut mai mult de șase luni de la administrarea celei de a doua doze.

Oficialii americani din domeniul sănătății au subliniat că obiectivul vaccinării este de a preveni nu doar infectarea, ci și dezvoltarea unei forme severe a bolii. Din acest punct de vedere, studiul a adus o veste bună: administrarea celei de a treie doze a avut o eficiență de cel puțin 90% în prevenirea spitalizărilor, atât în ​​perioada în care varianta Delta a fost dominantă, cât și în cea de acum, în care tulpina Omicron se răspândește exploziv.

Cel de-al doilea studiu s-a concentrat pe numărul de cazuri de COVID-19 și pe rata de mortalitate asociată SARS-CoV-2 în 25 de state americane, de la începutul lunii aprilie 2021 până la Crăciun. Persoanele care au primit doza booster au beneficiat de cea mai mare protecție împotriva infectării, atât în ​​perioada în care Delta era dominantă, cât și atunci când Omicron s-a impus.

Cele două cercetări au fost publicate online de ECDC.

Al trilea studiu, coordonat tot de cercetărori din cadrul ECDC, a fost publicat în The Journal of the American Medical Association. Acesta a analizat persoanele care au fost testate pozitiv pentru COVID-19 în perioada 10 decembrie 2021 – 1 ianuarie 2022, în peste 4.600 de centre de testare din SUA.

Trei doze de vaccin Pfizer sau Moderna au oferit o protecție de 67% împotriva dezvoltării unei forme simptomatice a bolii, în cazul infectării cu tulpina Omicron, comparativ cu persoanele nevaccinate.

Două doze, totuși, nu au oferit nicio protecție semnificativă împotriva infectării cu Omicron, mai ales atunci când au trecut câteva luni de la administrarea lor, au mai descoperit cercetătorii.

„Studiul demonstrează cu adevărat importanța administrării dozei booster”, a spus Emma Accorsi de la ECDC, unul dintre autorii cercetării.

Americanii pot să se vaccineze cu doza booster dacă au trecut cel puțin cinci luni de la finalizarea schemei de vaccinare cu serurile de la Pfizer sau Moderna, dar milioane de persoane eligibile au preferat, până acum, să nu își mai administreze acest suprarapel.

Urmărește-ne pe Google News